НОВИНИ


Скандал между Кирил Петков и Делян Пеевски в пленарна зала, Нинова: Излезте и се разберете като мъже /обновена/

2 3082 30.11.2023
Скандал между Кирил Петков и Делян Пеевски в пленарна зала, Нинова: Излезте и се разберете като мъже /обновена/
БГНЕС

Депутатите избират подуправител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).Точката беше включена като точка първа в дневния ред след предложение от председателят на парламента Росен Желязков. Предложението бе прието със 137 "за", 22 "против" и 37 "въздържали се". Народните представители обсъждат кандидатурата на проф. Момчил Мавров, предложен от ГЕРБ-СДС. 


Включването на точката в дневния ред предизвика спор между депутатите от "Възраждане" и "Продължаваме промяната - Демократична България". 

 

Маргарита Генчева потвърди позицията на "Възраждане", че подуправителят на НЗОК не трябва да се избира от парламента. "По този начин политическата отговорност за действията му се прехвърля на органа, който го е избрал. Това ще му създаде независимост от управителя, според нас това е недопустимо. Изземването на назначениета в НЗОК от страна на НС нарушава разделението на властите. Това създава опасен прецедент НС да започне да избира не само ръководителите на органите, а и на техните заместници. Тази процедура се прави, за да обслужи сглобката. ДПС няма претенции за постове, засега. Заявките им са по-настоятелни", посочи в изказването си Генчева. 

 

Мирослав Иванов (ПП-ДБ) попита групата на "Възраждане" са подкрепили предложението точката да бъде включена в дневния ред. 

Костадин Костадинов отново призова правителството да подаде оставка. "Г-жо Генчвева сега можем да покажем на лицемерите, на патерицата на ДПС, че имат възможност да подадат оставката на правителството. За пореден път даваме възможност на тази формация да спрат да бъдат патерица на ГЕРБ и ДПС. Не да обвиняват "Възраждане", че управляват с ДПС и обслужват ДПС", заяви той. 

 

Последва остра размяна на реплики между съпредседателя на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков и председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски.

 

Напрежението ескалира след като въпреки несъгласието на ПП-ДБ с кандидатурата на Мавров, обсъждането ѝ беше вкарано за обсъждане с гласовете на ГЕРБ, "Възраждане" и ДПС.

 

Репликите между Петков и Пеевски не се чуха на микрофоните, но явно са скандализирали останалите депутати, тъй като лидерът на БСП Корнелия Нинова ги призова да излязат отвън и да се разберат “като мъже“. "Тук се чуват такива думи и взаимни обвинения, че това не може да продължава като управление на държавата. Излезте отвън да се разберете като мъже", каза Нинова

 

По-късно в кулоарите Кирил Петков съобщи, че има доклад в секретното деловодство на ДАНС, който говори срещу Мавров. Той посочи, че има съмнения за лобизъм в полза на частни болници.

 

"Ние от ПП-ДБ се обявяваме абсолютно против неговата кандидатура и това е принципът, по който действаме. Когато не сме съгласни, ние правим всичко възможно кандидатите, които минават за номинации да бъдат с минимум ниво - да нямат доклади в ДАНС и прокуратурата", заяви Петков. 

 

Мавров е дългогодишен икономически директор на най-голямата болница в страната – пловдивската университетска “Свети Георги“. Публикация на в. "Капитал“ от миналата седмица изобличи Мавров, че негови бизнес партньори са печелили поръчки от болницата, а негови собствени фирми са увеличили приходите си докато той е бил във властта като началник на кабинета на служебния здравен министър Асен Меджидиев.

 
Според Костадин Ангелов (ГЕРБ) ставаме свидетели на “поредно активно мероприятие“. Той посочи, че е изискал допълнителна информация, за да разбере какво се случва с цитираната проверка срещу Мавров. “Отговорът казва, че проверката е прекратена, защото няма данни за извършено престъпление. Защото сигналът, който е пуснат, е активно мероприятие“, заяви той.

 

Задесаданието на НС беше подновено и в момента дебатите по избора на подуправител продължават, като работното време беше удължено до приключването на точката.

 

Очаквайте подробности.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама