НОВИНИ


След оттеглянето на Борис Бонев, Столичният общински съвет пак не избра председател /видео/

8 5475 30.11.2023
След оттеглянето на Борис Бонев, Столичният общински съвет пак не избра председател /видео/

В 10:00 часа днес започна третото заседание на Столичния общински съвет. За трети път съветниците в София опитват да изберат председател. В началото на заседанието се заформи скандал. Малко по-късно се стигна до неочакван обрат - Борис Бонев от ПП-ДБ се оттегли като кандидат за поста. След проведено гласуване за останалите кандидати и проведен балотаж - СОС остава блокиран заради невъзможност да избере председател.


Общинските съветници на ГЕРБ-СДС, "БСП за България" и "Възраждане" напуснаха днешното заседание на Столичния общински съвет поради несъгласие с водещия на заседанието Грети Стефанова.

 

ГЕРБ-СДС не бяха доволни, че първите 7 реплики бяха дадени само на общински съветници ПП-ДБ-СС. 

 

На последните две заседания се стигаше до балотаж за председателския пост между Борис Бонев от ПП-ДБ-СС и Диана Тонова от БСП. Председател обаче не бе избран.

 

Кметът Терзиев пък проведе две серии разговори с партиите в Столичния общински съвет.

 

И при двата неуспешни опита да се избере председател бяха предложени следните кандидати: "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София") предложиха Борис Бонев, "БСП за България" - Диана Тонова. От "Възраждане" номинираха Красимир Гълъбов, а от "Има такъв народ" (ИТН) - Пламен Данаилов. Изборът беше чрез тайно гласуване с хартиени бюлетини. И днес кандидатите бяха същите - до оттеглянето на Бонев.

 

30 минути след началото на заседанието днес, излъчването на СОС беше прекратено. Минути по-късно обаче представителите на трите политически партии, които напуснаха заседанието, се върнаха обратно в зала за дебата за избор за председател на СОС.

 

"37 минути след началото на заседанието, вие сте се сетили да отговаряте на изказване на Васил Терзиев", коментира Стефанова. 

 

"Няма правило, което да забранява да репликирам 30 минути след това", отговори ѝ Георги Георгиев от ГЕРБ. 

 

"След изказването на Васил Терзиев ние имахме допълнителни въпроси и подадохме заявка за тях, но не беше прочетена от председателстващата заседанието. Това е авторитарно управление на дебата на СОС и се повтаря за трети път. Това очевидно не демонстрира желание за диалог и каквото и да е разбирателство. Столичани трябва да разберат, че проблемът, основата, базата на това да нямаме избран председател на СОС се намира там - в тази група, в която има най-много общински съветници", заяви Ваня Григорова от БСП.

 

"Потвърждавам, че отново нашата кандидатура за председател на Столичния общински съвет (СОС) ще е Диана Тонова. Ако останалите колеги от другите групи проявят разум, нека я подкрепят", каза пред журналисти в СОС общинският съветник от БСП Иван Таков.

 

По думите му БСП не подкрепя вариант, в който най-възрастният общински съветник Грети Стефанова да бъде председател на СОС. Това бе заявено като приемлив вариант от лидера на БСП Корнелия Нинова.

 

Бонев се оттегли

 

Изненадващо - след часове невъзможност да се стигне до избори, общинският съветник Борис Бонев обяви, че най-голямата политическа група в Столичния общински съвет "Продължаваме промяната - Демократична България- Спаси София" няма да издигат номинация за председател на местния парламент.

 

Самият той бе предложен за поста, но така и не успяваше да събере нужното мнозинство.

 

Групата съветници решиха да отстъпят назад с цел да не се повтори ситуацията с липсата на избор, както в предишните две заседания. Припомняме, че в предходните заседания именно Бонев не получи подкрепа за нов шеф на столичния парламент.

 

П-ДБ обаче заявиха, че няма да подкрепят кандидата на БСП.

 

Резултатите от първото гласуване

 

След оттеглянето на Бонев, все пак се проведе тайно хартиено гласуване между останалите кандидати. Те бяха трима - Диана Тонова от "БСП за България", Красимир Гълъбов от "Въраждане" и Пламен Данаилов от "Има такъв народ" (ИТН). Изборът беше чрез тайно гласуване с хартиени бюлетини.

 

Диана Тонова получи 7 гласа, Красимир Гълъбов - 7 гласа, Пламен Данаилов - 4 гласа. Гласувалите депутати бяха 45, но имаше цели 27 недействителни бюлетини.


ГЕРБ не участваха в гласуването, стана ясно от дебата след оповестяване на резултатите.

 

След това се проведе балотаж между първите двама - Диана Тонова и Красимир Гълъбов - 7 гласа.

 

И след балотажа - Столичният общиски съвет остава без председател

 

При балотажа общо бяха гласували 40 от 61 общински съветници.


Недействителните бюлетини бяха 25. Диана Тонова получи 8 гласа, Красимир Гълъбов - 7 гласа.


Столичният общински съвет отново не успя да избере председател за мандата 2023-3027 година. Работата остава все така блокирана.


Така заседанието бе закрито, а следващото заседание ще се проведе на 7 декември в 10:00 часа.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама