НОВИНИ


Путин призова рускините да раждат по „осем или повече“ деца, защото от Русия избягали близо милион

20 2730 30.11.2023
Путин призова рускините да раждат по „осем или повече“ деца, защото от Русия избягали близо милион
Владимир Путин

Руският президент Владимир Путин призова руските жени да имат осем или повече деца и да превърнат големите семейства с „норма“ на фона на нарастващия брой жертви във войната срещу Украйна.


Раждаемостта в Русия непрекъснато намалява от 90-те години насам. В същото време страната е отчела повече от 300 000 жертви от началото на инвазията в Украйна, според данни на Киев.

 

В реч чрез видеовръзка държавният глава посочи, че увеличаването на руското население ще бъде „нашата цел за следващите десетилетия“. Той добави: „Много от нашите народи поддържат традицията на семейството, в което се отглеждат четири, пет или повече деца. Припомнете си, че в руските семейства нашите баби и прабаби са имали както 7, така и 8 деца. Нека съхраним и възродим тези традиции. Да имаш много деца и голямо семейство трябва да стане норма, начин на живот за всички народи на Русия.”

 

Изявлението е на Путин бе направено по време на конференция, ръководена от главата на Руската православна църква патриарх Кирил, като на нея присъстваха представители на традиционни религиозни организации на Русия. Темата ѝ беше „Настоящето и бъдещето на руския свят“.

 

 

А инвазията в Украйна е довела също до бягането от Русия на около 820 000-920 000 души, според независимата политическа група Re: Russia. Страната бележи спад в раждаемостта си още преди разпадането на Съветския съюз. Експертите отдават този спад на влошаващата се икономика и строгите разпоредби за абортите, които възпират потенциалните родители.

 

Руският президент се опита да увеличи слабата раждаемост в страната чрез прилагане на различни държавни стимули за хора с деца, включително финансови награди за семейства с повече от едно дете, откакто дойде на власт преди 24 години.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама