НОВИНИ


Инфлацията в еврозоната се понижи до най-ниското си ниво за повече от 2 години

2 2571 30.11.2023
Инфлацията в еврозоната се понижи до най-ниското си ниво за повече от 2 години
БГНЕС

Годишният темп на инфлация в еврозоната се понижи до най-ниското си ниво за повече от 2 години през ноември, съобщи официалната статистическа агенция на ЕС, цитирана от АФП.


Ръстът на потребителските цени в блока на 20-те държави с единна валута спадна до 2,4%, става ясно от данните на Евростат, което е най-ниското ниво от юли 2021 г. насам.
 

Цифрата надмина консенсусната прогноза на специалистите, събрана от компанията за финансови данни FactSet, според която инфлацията ще спадне до 2,7 % през ноември спрямо 2,9 % през октомври.
 

Данните ще осигурят успокоение на Европейската централна банка (ЕЦБ), която спря безпрецедентната си серия от увеличавания на лихвените проценти, за това, че те продължават да озаптяват горещата инфлация. Но данните по всяка вероятност ще подтикнат надеждите, че базираният във Франкфурт орган може да обмисли скорошно намаляване на лихвите.
 

Инфлацията постоянно намалява, откакто достигна пик от 10,6% през октомври 2022 г. след сътресенията на пазарите, генерирани от руската инвазия в Украйна.
 

Инфлацията обаче все още е над целевата стойност на ЕЦБ от 2%.
 

Базисната инфлация, която изключва променливите цени на енергията, храните, алкохола и тютюневите изделия, също спадна до 3,6% през ноември спрямо 4,2% през октомври.
 

На последното си заседание през октомври ЕЦБ запази лихвените проценти, но нейният ръководител Кристин Лагард алармира, че друг енергиен шок може да доведе до нов скок на инфлацията.
 

"Ще има ново покачване на инфлацията вероятно с по-високо число занапред и ние трябва да очакваме това", предупреди Лагард на 10 ноември.
 

По данни на Евростат нарастването на цените на храните и напитките също се понижи, като през ноември спадна до 6,9% в сравнение с 7,4% през октомври.
 

Цените на енергоносителите в еврозоната обаче се свиха още повече през ноември, като спаднаха с 11,5% на фона на понижението от 11,2% през предходния месец.
 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама