НОВИНИ


Бюджетната комисия даде зелена светлина за машините “Страйкър”

6 2665 30.11.2023
Бюджетната комисия даде зелена светлина за машините “Страйкър”

Бюджетната комисия в Народното събрание ратифицира договора за доставката на 198 бойни машини Страйкър. В договора влизат и спомагателни машини, обучение, тренажори, логистика на стойност 2,1 млрд. лв. и изграждане на батальонни бойни групи от Сухопътните но войски. Основната доставка на бойните машини ще бъде извършена през 2026 и 2027. Доставката обаче ще започне още през третото тримесечие на следващата година. 


Миналата седмица правителството одобри сделката и предложи на Народното събрание да ратифицира договора. Основен мотив за подкрепа спрямо договора е възможността в кратък срок да се преодолее част от дефицита в армията. Решението на бюджетната комисия идва след като вчера зелена светлина за сделката даде и комисията по отбрана в НС. Предстои парламентът да вземе окончателно решение.

 

Срещу този договор се противопоставиха от БСП и “Възраждане”. Основният им аргумент бе за самолетите F-16, които са платени, но все още не са получени. Смята се, че договорът е неизгоден за страната ни.

 

Договорът е подписан на 26.09.2023 г. в САЩ и на 17.11.2023 г. в София. Той ще влезе в сила за американската страна едва след превеждането на първоначалната вноска по него.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама