НОВИНИ


Ивайло Мирчев: Започва ремонтът на ПАВЕЦ "Чаира"

14 2764 30.11.2023
Ивайло Мирчев: Започва ремонтът на ПАВЕЦ

Ремонтът на ПАВЕЦ "Чаира" започва. През следващата една година рехабилитирани ще бъдат два от четирите помпено-генераторни хидроагрегата. До края на 2025 г. ще бъде пуснат и третия, а последният ще заработи през 2027 г., обяви във Facebook депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев. Ремонтът ще струва общо 40 млн. евро.


Само преди 6 месеца бившият енергиен министър твърдеше, че за ремонта на централата ще са нужни между 2 и 3 млрд. лв., припомни Мирчев като заяви, че тази сума е нереалистична и навява само едно - някой от служебното правителство на президента Румен Радев е решил "да се пообогати" от ПАВЕЦ-а.

 

Новината за започването на рехабилитацията идва след вчерашното изнесено заседание на енергийната комисия в НС, което се проведе в района на ПАВЕЦ-а. 

 

Като следващи цели са заложени изграждане на два нови ПАВЕЦ-а и разширяване възможностите на "Чаира". Това ще бъде приоритет заради важността им за енергийната ни система.

 

В началото на месец октомври Кирил Петков заяви, че се работи по въпроса ПАВЕЦ “Чаира” да започне отново работа преди 2035 г., след като по все още неясни причини мощностите на помпено-акумулиращата водноелектрическа централа спряха през пролетта на миналата година, след пускането на една от турбините след 3-годишен планов ремонт. 

 

ПАВЕЦ "Чаира“ е най-голямата помпено-акумулираща централа в югоизточна Европа. Захранва се с водите на язовир „Чаира“ в помпен режим и на язовир "Белмекен“ в генераторен. Собственост на Националната електрическа компания.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама