НОВИНИ


Осъдиха Никола Саркози

2 3247 30.11.2023
Осъдиха Никола Саркози
Бившият френски държавен глава Никола Саркози БГНЕС

На 30 ноември беше постановена едногодишна условна присъда затвор срещу Никола Саркози по делото за прекомерни разходи по време на загубената му президентска кампания през 2012 г., съобщи АФП. Това е едно от най-важните събития в натоварената съдебна програма на бившия френски държавен глава.


Според прокурора Саркози съзнателно е нарушил законовия лимит за изборните разходи. "В това разточителство нямаше нищо неизбежно“, коментира прокурорът Бруно Ревел, „то беше резултат от избор, направен от кандидата".

 

На първа инстанция прокурорът е поискал присъда от една година лишаване от свобода, шест месеца от която са били условни, а през септември 2021 г. бившият президент е осъден окончателно на една година лишаване от свобода, въпреки че наказателният съд е поискал тази присъда да бъде коригирана директно в домашен арест под електронно наблюдение.

 

За останалите девет обвиняеми, които са подсъдими повторно по така нареченото дело "Бигмалион", носещо на името на компанията, която е организирала предизборните срещи на десния кандидат, прокурорът поиска присъди между 18 месеца и четири години лишаване от свобода, всички условни, както и глоби между 10 000 и 30 000 евро за някои от тях.

 

За разлика от съподсъдимите си, бившият френски лидер не е обвинен за системата от фалшиви фактури, разработена с цел да се прикрие нарастването на разходите за кампанията му до почти 43 млн. евро, когато законовият таван е 22,5 млн. евро.

 

Но в решението си на първа инстанция съдът е подчертал, че бившият държавен глава е "продължил да организира предизборни срещи, като е искал по една среща на ден, въпреки че е бил писмено предупреден за риска от превишаване на законовия лимит, а след това и за действителното превишаване."

 

Никола Саркози, както и по време на първия процес, "енергично отрече всякаква наказателна отговорност", като осъди "басните" и "лъжите". Той отхвърля кампанията му да е "излязла извън контрол".

 

Саркози е изправен пред допълнителни правни проблеми, след като през май беше осъден на три години лишаване от свобода, включително една година затвор, по дело, свързано с подслушване - решение, което той обжалва пред Върховния съд на Франция.

 

През 2025 г. той ще се яви пред съда по подозрение за либийско финансиране на президентската му кампания през 2007 г. В началото на октомври му беше повдигнато обвинение и във връзка с оттеглянето на изявленията, направени от посредника Зиад Такеддин.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама