НОВИНИ


Шарл Мишел: Разходите за отбрана в ЕС са достигнали рекордни стойности през 2023 г.

13 2495 30.11.2023
Шарл Мишел: Разходите за отбрана в ЕС са достигнали рекордни стойности през 2023 г.
Шарл Мишел БГНЕС

Разходите за отбрана в Европейския съюз през тази година са достигнали рекордно високи стойности от около 270 млрд. евро, което е с около 30 млрд. евро повече, отколкото през 2022 г., заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пред Европейската агенция по отбрана (EАО), съобщи Франс прес.


Това е деветата поредна година на ръст на отбранителните разходи на държавите от ЕС, в момент, когато няколко от тях призовават за сериозно увеличение на тези разходи заради руската инвазия в Украйна.

 

През 2022 г. шест от 27-те държави членки са увеличили отбранителните си разходи с повече от 10 процента, а в случая с Швеция - държава, която очаква ратификация на членството си в НАТО - дори с повече от 30%.

 

Франция, от друга страна, е увеличила отбранителните си разходи само с 0,7 процента през 2022 г., според EАО, специализираната агенция на ЕС по въпросите на отбраната.

 

Взети заедно страните от ЕС отделят 1,5 процента от брутния си вътрешен продукт (БВП) за отбранителния сектор, което е далеч от целта от 2 процента, определена от НАТО. Двадесет и две държави от ЕС са членки и на НАТО.

 

По данни на ЕАО за инвестиции в отбранителния сектор са били отделени около 58 млрд. евро.

 

С около "60 млрд. евро годишно можем да направим големи неща", посочи Мишел в изказването си пред ЕАО в Брюксел. Той отбеляза, че трябва да се започне с "единен пазар в областта на отбраната", за да се избегне разпиляването на ресурси, дублирането в някои области на производството и да се постигнат икономии от мащаба.

 

За да се постигне това, EАО трябва да се превърне в "истинско европейско министерство на отбраната", каза още председателят на Европейския съвет.

 

Според него отбранителната индустрия в Европа трябва също да стане по-видима.

 

"При положение че на нашия континент бушува война, можем да гарантираме дългосрочни договори" за тези производители, категоричен бе Мишел, според когото посланието на 27-те е ясно: "произвеждайте и ние ще купуваме". Относно финансирането, Мишел спомена стартирането на програма за заеми за отбрана в Европа.

 

Въпреки целият този ръст европейската отбранителна промишленост не разполага с достатъчен капацитет, за да отговори на търсенето от страна на Украйна. ЕС се ангажира да достави 1 милион снаряда на Украйна до март следващата година, но тази амбициозна цел вече изглежда непостижима.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама