НОВИНИ


"Mалък ринг": Без стари коли в центъра на София

3 2570 01.12.2023
БГНЕС

Нискоемисионната зона (НЕЗ) за автомобили в София влиза в сила от днес до 29 февруари 2024 г. Зоната се въвежда в т.нар. "малък ринг", който обхваща централните бул. "Васил Левски", бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Ген. Скобелев", ул. "Опълченска" и бул. "Сливница".


НЕЗ беше приета от предишния Общински съвет в края на 2022 г. в изпълнение на решение на Софийския градски съд. Тогава съдът постанови, че Столичната община трябва да предприеме мерки за въвеждането на нискоемисионни зони като част от мерките за подобряване на качеството на въздуха особено през зимните месеци.

 

Забраната важи за автомобилите от първа екогрупа. Това са бензиновите – с датата на първа регистрация преди 1 януари 1996 г., и дизеловите – с регистрация преди 1 януари 2002 г. Забраната няма да важи за автомобили, собственост на хора с адресна регистрация в конкретната зона, както и за хора със специални потребности и увреждания. За да бъдат изключени от забраната, всички тези граждани трябва да регистрират колите си в ЦГМ.

 

Нарушителите в зоната ще бъдат следени с камери. Глобата ще бъде от 50 до 500 лева.

 

Кметът на София Васил Терзиев обаче поясни, че предишният екип на общината не е провел активна и ясна разяснителна кампания, което може да доведе до объркване сред хората. Ето защо при първи нарушения те ще бъдат предупреждавани и няма да бъдат санкционирани.

На входните улици по границата на зоната ще бъдат разположени пътни знаци, които обозначават нейния обхват. Автомобилите, за които достъпът ще е забранен до края на февруари, ще могат да ползват заобиколни маршрути.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама