НОВИНИ


Енергиен експерт: Няма да има компенсация за спрения ток

1 2933 01.12.2023
Енергиен експерт: Няма да има компенсация за спрения ток
скрийншот

Няма да има компенсация за спрения ток, заяви Иван Хиновски в сутрешния блок на NOVA. Две условия, които са вписани в условията за доставка са налични - обледеняване на проводници и силен вятър.


Хиновски даде пример с Великобритания, където се получава компенсация до 2000 паунда за пресъсване на тока. "У нас няма такава възможност, защото бюджета им е изпилен докрай", обясни той. Той даде пример и с Германия и САЩ, където нямало компенсация за 4 и 12 дни.

 

Основната причина за прекъсванията на тока закратко е бумът на фотоволтаиците.

 

Самият той е съдил ЕРП заради изгорели уреди преди години в дома му. А коментарът му в сутрешния блок на NOVA идва след жалбите на хилядите хора в страната, останали без ток заради снежната стихия през миналия уикенд.

 

По думите му, от споменатите 11 причини, 2 съвпадат със случилото се през изминалите дни – силен вятър и обледеняване на проводници. „Беше невъзможно дружествата да се оправят в тази ситуация”, посочи Хиновски.

 

За проблема с неизразяваните клони и липсата на просеки той заяви, че това се прави по стандарти и там се навлиза в друга тема с екололозите, които не са съгласни да се режат дървета. Всички проверки и на ресорното министерство, и на КЕВР са идентифицирали, че ЕРП-тата са изпълнили своите задължения по договор, смята Хиновски.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама