НОВИНИ


Украйна ликвидира 18 от 25 дрона, изпратени от Русия през нощта

6 3103 01.12.2023
Украйна ликвидира 18 от 25 дрона, изпратени от Русия през нощта
личен архив

Украинските въоръжени сили обявиха тази сутрин, че са унищожили 18 от 25 дрона "Шахед", изпратени от Русия през нощта, предадоха Укринформ и Ройтерс.


Те също така са прехванали едната от две крилати ракети "Х-59", изстреляни към Украйна.

 

До момента няма данни за пострадали хора и нанесени материални щети.

 

Според украинските въоръжени сили атаките са били предприети от Югозападна Русия и анексирания Кримски полуостров и са били насочени главно срещу Източна и Южна Украйна.

 

Междувременно стана ясно, че при операция, проведена от Службата за сигурност на Украйна (ССУ), е била взривена железопътна линия в Сибир, която Русия е използвала за военни доставки, заяви пред Ройтерс украински източник, пожелал анонимност.

 

По думите му четири взривни устройства са били детонирани през изминалата нощ в момент, когато товарен влак е минавал през Северомуйския тунел в руската република Бурятия, която граничи с Монголия.

 

Ако това се потвърди, подобна атака на повече от 4000 км отстояние от Украйна би могла да послужи като демонстрация на способността на Киев да нанася удари дълбоко в руска територия, посочва агенция Ройтерс, но отбелязва, че не е могла да удостовери информацията по независим път.

Руски източници признаха, че в посочения район се е запалил влак, но не споменаха за експлозиви.

 

Руският Следствен комитет посочи в изявление, че влакът, превозващ гориво, се е запалил в тунела снощи, няма жертви и е в ход предварителното разследване за установяване на причините за инцидента.

 

Държавната компания "Руски железници", която е собственик и оператор на руската жп мрежа, съобщи, че влакът е бил спрян заради забелязан пушек, излизащ от цистерна с дизелово гориво. Компанията допълни, че жп трафикът е бил отклонен, което довело до леки закъснения, но като цяло не е имало нарушения в железопътното движение.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама