НОВИНИ


С над 20% увеличават цените на ВиК услугите в шест града

1 3168 01.12.2023
С над 20% увеличават цените на ВиК услугите в шест града
Вода

През 2024 г. за 8 регионални дружества се предвижда увеличение под 10% на цените на ВиК услугите спрямо действащите цени на ВиК услуги за 2023 г. - в областите Кюстендил, Шумен, Перник, София - област, Силистра, Стара Загора, Варна и Плевен.


За 6 дружества планираното увеличение е с над 20% спрямо действащите цени - в областите Сливен, Видин, Габрово, Враца, Хасково и Ловеч.Това стана ясно след заседанието на КЕВР днес по изчисления на регулатора.

 

В съобщението на регулатора се уточнява, че при определянето на новите цени се отчита в каква степен ВиК операторите са изпълнили бизнес плановете си, каква е натрупаната инфлация през този период.


Нововъведение за 2024 г. ще е да се отчетат реално изразходваните средства електроенергия, като се приспаднат компенсациите, които държавата плащаше през 2022 г. Ще бъдат отчетени и постигнатите нива на важните показатели за загуби на вода и енергийна ефективност.


Според директора на дирекция "Водоснабдителни и канализационни услуги" Ивайло Касчиев поскъпването е обосновано с по-амбициозните бизнес планове на компаниите за 2024 г. и високата инфлация.


Срещу поскъпването възрази омбудсманът Диана Ковачева, според която поскъпването надхвърля социалната поносимост. Ковачева дава и конкретни примери, където увеличението надхвърля средните 15% - в Берковица ВиК услугите скачат с 80%, в Сливен с над 40%, в Сапарева баня с над 37%, във Видин с над 28%, Габрово с над 20%, Добрич с над 16%.


В становището си омбудсманът подчертава, че най-висока комплексна цена на водата е предложена за ВиК Разград - 6.08 лв./куб. м, като при други ВиК оператори (Силистра, Варна, Шумен, Смолян, Търговище) цената се вдига и става над 5 лв./куб. м.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама