ПОЛИТИКА


ПЕС с предупреждение: Българските социалисти ще последват пътя на Фицо и Орбан. Какво мъти Радев?

37 10476 01.12.2023
ПЕС с предупреждение: Българските социалисти ще последват пътя на Фицо и Орбан. Какво мъти Радев?
Корнелия Нинова и Румен Радев

Партията на европейските социалисти (ПЕС) е готова да предприеме всички необходими мерки срещу своите членове в България, които обявиха намерението си да формира широка коалиция с проруски националистически партии. Това е заявил генералният секретар на ПЕС Джакомо Филибек пред Euractiv.


Междувременно в София експерти смятат, че българският президент Румен Радев стои зад националистическия тласък и че ЕС трябва да се подготви за правителство в стил Орбан, готово да се възползва от нарастващата "умора" от войната в Украйна.

 

По-рано бе съобщено, че Българската социалистическа партия (БСП), официален член на ПЕС, планира да създаде нов ляв националистически блок, който да включва 16 партии.

 

Сред тях са радикалната антиевропейска проруска и пропутинска партия "Атака", оглавявана от Волен Сидеров, както и русофилската формация на Николай Малинов, който в момента е изправен пред българския съд по обвинение в шпионаж в полза на руски олигарси.

 

"Ако ръководството на българската партия тръгне по пътя, описан в медийния доклад от сряда (29 ноември), то със сигурност Европейската социалистическа партия ще предприеме последващи мерки, както се е случвало и преди, например в Словакия", е заявил Филибек.
В началото на октомври ПЕС прекрати членството както на проруската партия "Посока" на Роберт Фицо, така и на Vox на Петер Пелегрини, които сформираха коалиционно правителство.

 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова наскоро заяви, че се противопоставя на стремежа на ПЕС да приложи "Истанбулската конвенция за признаване на трети пол, който няма връзка с биологичния пол".

 

"Не одобряваме обявяването от страна на ПЕС на санкции срещу Русия за предоставяне на оръжие на Украйна", добавя Нинова, като същевременно изразява възхищението си от Фицо и неговия патриотичен завой.

 

Междувременно в София експерти са заявили пред Euractiv, че президентът на България Румен Радев стои зад националистическия завой на българската левица и че институциите на ЕС трябва да се подсигурят, за евентуално правителство в стил Орбан.

 

Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл Болкан" е заявил, че заемането на централно място в лявата част на политическия проход е нещо, което трябва да се направи от българския президент Румен Радев, "а не от Нинова".

 

Президентът Радев е яростен противник на изпращането на военна помощ за Украйна, склонен на компромиси с Кремъл и разглеждан от мнозина като подражаващ на политическия стил на унгарския премиер Виктор Орбан, пише европейската медия.

 

"Радев е основното звено в мрежата между всички тези разединени фактори в лявото и патриотичното пространство", е заявил експертът.

"Нинова усеща, че това патриотично пространство започва да се фрагментира и иска да бъде център на тежестта. Този човек обаче ще бъде Румен Радев, а не тя", смята българският експерт.
Радев е избран за президент през 2017 г. с подкрепата на проруската Българска социалистическа партия (БСП), но бързо показа политическия си стил и потенциал да спечели леви консервативни и евроскептични избиратели. В момента той е във втория си петгодишен мандат.

 

Експертът е добавил, че "Радев вече е изградил солидна неформална мрежа от влиятелни кметове, които ще се превърнат в гръбнака на бъдещата му партия".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама