НОВИНИ


Еврокомисар Джентилони: Напролет измерваме в каква степен инфлацията в България съвпада с очакванията на европейската зона

10 3488 02.12.2023
Еврокомисар Джентилони: Напролет измерваме в каква степен инфлацията в България съвпада с очакванията на европейската зона
скрийншот

Трябва да е съвсем ясно, че това България да влезе в еврозоната е в интерес и на еврозоната, и Европейския съюз.


Това каза бившият премиер на Италия и настоящ еврокомисар по икономика Паоло Джентилони пред Нова телевизия. 

 

"Следващия месец ще отпразнуваме 25-та годишнина от въвеждането на единната валута. Първоначално започнахме с 12 страни, а сега са 20 страни и скоро ще бъдем 21. Критериите за приемане се основават върху конвергенцията на четири различни елемента. За да го кажем по-просто: едното е обменният курс, другото е размера на лихвения процент, третият е състоянието на фиска – публичните финанси, дълговете и дефицита, и последният елемент е инфлацията. България се справя много добре с три от тези четири елемента и ние очакваме следващата пролет да измерим в каква степен инфлацията в България съвпада с очакванията на европейската зона, което е  последният елемент, който България трябва да изпълни".

 

"Наясно съм, че това е предизвикателство, но мисля че, никой сега не може да изключи или да бъде сигурен по този въпрос. Между другото, ако погледнем какво се случи в предишните две години, ще установим, че прогнозата никога не е била твърде точна по отношение на инфлацията. Винаги със закъснение откриваме как инфлацията се ускорява. И даже бяхме изненадани вчера в каква степен инфлацията се е свила в еврозоната, сега е 2,4%, а цел за инфлацията е 2%. Тоест тя наистина бързо се свива. Нека да видим какво ще е развитието за България и дали това предизвикателство ще бъде преборено през пролетта. При всички случаи ще бъде постигнато. Ние не обсъждаме дали България ще влезе или няма да влезе в еврозоната. България ще влезе в еврозоната. Първи януари следващата година е част от резултата за критерия с инфлацията за следващата пролет. Никой не е наясно какво ще се случи", заяви той.

 

Ако все пак не се справим с инфлацията, Европейският съюз не би направил изключение за България да промени правилата, смята Джентолини.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама