НОВИНИ


За 15% увеличение на заплатите в сектора, настояват от синдикат "Образование"

7 6014 03.12.2023
За 15% увеличение на заплатите в сектора, настояват от синдикат
БГНЕС

От синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" настояват в открито писмо до премиера акад. Николай Денков и до финансовия министър Асен Василев за 15% увеличение на заплатите на работещите в отрасъл "Образование" през следващата година. При увеличение по-ниско от 10% профсъюзът ще започне незабавно организация за протестни действия, съобщи БНР.


За ръст на учителските заплати с 15 на сто през следващата година са необходими допълнително 200 милиона лева, изчисляват от синдикат "Образование", откъдето категорично обявяват, че не приемат проектобюджет 2024.

 

Правителството да отдели 6% от БВП за образование е друго искане на синдиката, според чиито изчисления предвидените средства за сектора през 2024 не достигат дори 3,9 на сто от БВП, ако от тях се изключи европейското финансиране.

 

От организацията критикуват финансовия министър в неспазване на училищния закон, според който разходите за образование не трябва да бъдат редуцирани всяка следваща година.

 

От "Подкрепа" изразяват несъгласие и са готови на стачки, ако спестените от училищата в края на тази година пари не им бъдат върнати в началото на следващата, а останат в бюджетите на общините за новините. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама