СВЯТ


Турция: Не възраждаме Османската империя

4 5817 08.11.2010
Турция: Не възраждаме Османската империя

Турският президент Абдуллах Гюл определи като несъстоятелни твърденията за съживяване на османизма във външната политика на Турция, пише турският вестник „Милиет".



По време на визитата си в Лондон Гюл изнесе лекция в Кралския институт за международни отношения „Чатъм Хаус" Гюл изнесе лекция „Международната система, Европа и Турция в първата четвърт на 21 век".

На въпрос на Би Би Си има ли възраждане на идеята на османизма и османистичните претенции в турската външна политика той каза, че е съвсем нормално Турция да анализира геополитическите възможности, които съществуват в днешно време, но това не може да се разглежда като възраждане на желанието за нова „Османска империя".

По думите му днес ситуацията е много различна и дори да е била в миналото империя, днес това не може да се съживи. Гюл отново повтори тезата си, че Турция ще допринесе за засилването на ЕС и в политически и в икономически план.

На въпрос за арестувани журналисти в Турция Абдуллах Гюл каза, че наистина има заведени дела срещу журналисти и те също са притеснени от това. Водят се разговори с правосъдното министерство за промяна на закона.

Относно настоящото състояние на турско-израелските отношения той посочи, че това не е по решение и желание на Турция. При нападението над конвоя с хуманитарна помощ има 9 загинали и това е проблем от международноправен характер.

Той добави, че ако Израел държи на добрите отношения с Турция, ще направи нужното за нормализирането им.

Гюл каза също, че Турция ще продължи да полага усилия по пътя на евроинтеграция, въпреки пречките, които се поставят.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама