НОВИНИ


Зам.-министърът на здравеопазването: Най-голямото увеличение в бюджета на НЗОК е за извънболничната помощ

7 3273 03.12.2023
Зам.-министърът на здравеопазването: Най-голямото увеличение в бюджета на НЗОК е за извънболничната помощ
Михаил Околийски, председател на Надзорния съвет на НЗОК и зам.-министър на здравеопазването БГНЕС

"Най-голямото увеличение на средства в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е за извънболничната помощ, както първичната, така и специализираната." Това заяви пред БНР Михаил Околийски, председател на Надзорния съвет на НЗОК и зам.-министър на здравеопазването.


„В рамките на годишния профилактичен преглед сме предвидили много по-богат пакет от изследвания, които да проверят здравния статус на всеки човек. Ако има някакви наченки на заболяване, те да бъдат хванати в най-ранна фаза, съответно човекът да бъде лекуван“, отбеляза Околийски. Според него в България лекарска помощ се търси предимно в по-напредналите фази на заболяванията, което трябва да бъде променено. Той цитира статистика, според която само една трета от хората в България ходят на профилактичен преглед.

 

„Продължават тенденциите за добрата подкрепа на болничното лечение. Всеки, който има нужда от такова, ще го получи. Насочено е и внимание към тези болнични заведения, които са разположени далеч от областните градове. За тях ще има специално финансиране“, каза още той за приетия на първо четене бюджет на здравната каса. 

 

„Правим профилактичен календар, който чрез Вайбър платформа ще осигури комуникацията между пациента и неговия личен лекар“, информира Околийски.

 

Той коментира и казуса около избора на подуправител и депозираните оставки от страна на управителя и на подуправителя на Националната здравноосигурителна каса. По думите му това няма да се отрази благоприятно на работата на касата.

 

"Управителят, който беше избран, се оказа един много смислен човек, сериозен и с него работехме много добре в надзора на здравната каса, създаден беше този бюджет, който е много балансиран. Сега този човек беше пожертван и ще трябва да се оттегли", обясни Околийски. "Не съм политик, очевидно се търсят варианти за постигането на доверие, което много липсва в политиката, и да се върви напред на чисто. Но аз съм свидетел на работата в Надзорния съвет на касата и съм чувал колко голямо противопоставяне е имало предишни години, а сега се приемат най-смислените предложения", допълни зам.-министърът на здравеопазването.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама