НОВИНИ


Украинската прокуратура е започнала разследване на разстрел на невъоръжени украински войници от руски военнослужещи

22 3591 03.12.2023
Украинската прокуратура е започнала разследване на разстрел на невъоръжени украински войници от руски военнослужещи
БГНЕС

Украинските правоохранителни органи са започнали разследване на разстрел на невъоръжени украински войници от руски военнослужещи, предаде Укринформ, като се позова на съобщение на украинската главна прокуратура, публикувано в "Телеграм".


Под процесуалното ръководство на Донецката областна прокуратура е стартирало досъдебно наказателно производство във връзка с нарушения на законите и обичаите на войната, наред с умишлено убийство (част 2 на чл. 438 от Наказателния кодекс на Украйна), се посочва в съобщението.

 

Във виртуалното пространство вчера бе качен видеоклип, на който се вижда как руски военнослужещи стрелят по невъоръжени украински войници, отбелязва Укринформ. По предварителна информация това се е случило в близост до наблюдателен пост край село Степово, Покровска област.

 

"На видеото се вижда как група лица в руски униформи стрелят от близко разстояние по двама невъоръжени военнослужещи в униформи на украинските въоръжени сили, които се предават като пленници. Следователите и прокурорите са започнали разследване на този факт", информира украинската главна прокуратура. Тя подчертава, че убийството на военнопленници е грубо нарушение на Женевската конвенция и представлява тежко международно престъпление.

 

Комисарят по правата на човека в украинския парламент Дмитро Любинец коментира, че ще се обърне към Международния комитет на Червения кръст и ООН, за да регистрират те поредното военно престъпление, извършено от Руската федерация - екзекуция на предали се украински защитници.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама