НОВИНИ


Доц. Ангел Кунчев: Новите технологии имат много приложения в здравеопазването

2 3334 03.12.2023
Доц. Ангел Кунчев: Новите технологии имат много приложения в здравеопазването
Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев БГНЕС

Новите технологии имат много приложения в здравеопазването, каза пред БТА в Дубай главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той участва в събитието „Технологии за ранно предупреждение от ново поколение в действие“ в българския павилион на КОП28 в Дубай на 2 декември.


Запитан от какво има нужда здравната инфраструктура у нас, доц. Кунчев отговори, че преди всичко има нужда от хора, които да работят.

 

„Проблемът с кадрите, става все по-остър – и като средна възраст, и като липса на почти всички професии, но най-вече медицински сестри, на някои специалности“. Във връзка с иновациите той посочи, че новите технологии, които в България се разработват в момента, могат да се приложат, и то много успешно, в ситуации, които изискват много бърза реакция.

 

„Става дума за ситуации, в които е нужно да се оцени заплахата за общественото здраве. И нямам предвид само заразни болести, те не са водещи в случая, а някои бедствия като земетресения, наводнения, пожари, там колкото по-бързо имаш информация и колкото по-точна е тя, толкова по-ефективни могат да бъдат мерките, за да се спасят човешки животи“.

 

Доц. Кунчев отбеляза, че очаква скоро иновативните продукти на представилите се на събитието в Дубай компании да бъдат внедрени. „По-специално от „ЕндуроСат“ може би след една-две години ще имаме възможност да получаваме информация наистина в реално време за това, което се случва, и то с огромна резолюция на изображенията, което ще дава възможност във всеки момент да се вижда на определена територия и то на ниво метър-метър и половина“, добави експертът.

 

Сред другите възможности за иновации в здравеопазването той набеляза модернизирането на 112. „Така че много приложения имат новите технологии в здравеопазването и се радвам, че има български фирми, които наистина са на световно ниво в това отношение и се надявам да продължат да се развиват, по-скоро да имаме достъп до техните технологии“, каза главният здравен инспектор.

 

По думите му пътят между иновативните разработки и прилагането им в практиката у нас не е много къс заради мудността на държавните системи. „Понякога става така, че виждаме как чужди компании и държави проявяват интерес и по-бързо въвеждат някои български технологии. Пътят може да се съкрати с целенасочени срещи, информация. Винаги се оправдаваме с пари, но проблем е и липсата на информация“, смята специалистът.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама