НОВИНИ


Разказ на учителката, която писа на премиера Денков, за да потегли влак с ученици

6 4820 03.12.2023
Разказ на учителката, която писа на премиера Денков, за да потегли влак с ученици
БГНЕС

Учителката по информатика, която по време на снежното бедствие стана тема за политическа употреба. Историята – десетки ученици , тръгнали на олимпиада по информатика, часове наред са блокирани на ЖП гарата в София.


Децата се връщат с рекорден брой медали за България. Но преди това, за да преодолее блокадата на времето, учителката пробва по каналния ред с разговори с управлението на гарата. Когато не успява, в отчаянието си търси министър-председателя акад. Денков. Резултатът - не след дълго влакът е композиран и тръгва, за което учителката благодари публично.

 

Професор Бисерка Йовчева е и организатор на Националния есенен турнир по информатика. „Състезанието е създадено от мен през 2001 г. в Шумен”, посочва тя. Тази година се налага турнира да се проведе в София, където учениците на професора печелят първо, второ и трето място, а останалите влизат в челните 10 места. След приключването на състезанието се налага децата и преподавателите да се приберат в родните си места.

 

„Имаше над 20 варненски деца, имаше от Плевен, от Русе. Децата бяха повече от 50”, заяви тя в ефира на Нова телевизия. Но момента съвпада с началото на снежната виелица. „Започнаха съобщения за закъснения и след последното, което посочи закъснение с 90 мин. съобщиха, че пътуването се отменя”, допълни проф. Йовчева.

 

В безизходицата си тя започва да търси варианти, за да изведе децата от тази ситуация. „Те стоят на гарата и аз нямам какво да правя”, обясни тя. Тогава преподавателката решава да напише лично съобщение на премиера акад. Николай Денков. „Не очаквах, че веднага ще обърне внимание, но той реагира буквално след 5 мин. и нещата започнаха стремглаво да се нареждат”, отбеляза проф. Йовчева.

 

До минути влаковата композиция е наредена и влакът тръгва успешно с децата. „Пътувахме комфортно. Хората във влака бяха много загрижени за нас, имаше отопление. Стараеха се да направят всичко да се чувстваме добре. Много благодаря на всички, които пътуваха с нас”, коментира преподавателят.

 

„Ние с Денков сме колеги по друго направление, което няма нищо общо с политиката”, сподели още тя.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама