НОВИНИ


11 тела са открити след изригването на вулкан в Индонезия, 12 алпинисти все още са в неизвестност /видео/

0 3239 04.12.2023
11 тела са открити след изригването на вулкан в Индонезия, 12 алпинисти все още са в неизвестност /видео/
501awani/Instagram

Телата на 11 алпинисти бяха открити в понеделник, ден след бурното изригване на вулкана Марапи, докато индонезийските спасители издирваха 12 души, които очевидно все още са изчезнали, съобщава "Асошиейтед прес".


От 2011 г. насам Марапи остава на третото най-високо от четирите нива на тревога - ниво, което показва над нормалната вулканична активност и забранява на хора да се приближават на по-малко от 3 км от върха, заяви Хендра Гунаван, ръководител на Центъра за вулканология и смекчаване на последиците от геоложки бедствия.


"Това означава, че не трябва да има изкачване до върха", каза Гунаван и добави, че на катерачите е разрешено да се катерят само под опасната зона, "но понякога много от тях нарушават правилата, за да изпълнят желанието си да се изкачат по-надалеч".


Около 75 алпинисти са започнали изкачването си по близо 2900-метровия връх в събота и са останали блокирани. Осем от спасените в неделя са откарани в болници с изгаряния, а един е и със счупен крайник, казва Хари Агустиан, служител в местната агенция за търсене и спасяване в Паданг, столицата на провинция Западна Суматра.

 

Всички алпинисти са се регистрирали в два командни пункта или онлайн чрез агенцията за опазване на природата на Западна Суматра, преди да се изкачат, каза Агустиан. Възможно е други да са поели по нелегални пътища или местните жители да са действали в района, но това не може да се потвърди, каза той.


По време на изригването в неделя Марапи изхвърли пепел на височина до 3000 метра, а облаците гореща пепел се разпространиха на няколко километра. Близките села и градове бяха покрити с тонове вулканични отломки. Вулканичен прах и дъжд размазаха лицата и косите на евакуираните алпинисти, показват видеоклипове в социалните медии.


Падащата пепел покри няколко села и блокира слънчевата светлина, а властите раздадоха маски и призоваха жителите да носят очила, за да се предпазят от вулканичната пепел. Около 1400 души живеят по склоновете на Марапи в Рубай и Гоба Кумантианг, най-близките села на около 5-6 км от върха.


Гунаван заяви, че изригването в неделя не е било предшествано от значително увеличаване на броя на вулканичните земетресения. 


"Това показва, че процесът на изригване протича бързо и центърът на налягането е много плитък, около върха", каза той.


Марапи е наблюдаван да изригва редовно от 2004 г. насам с прекъсване от 2 до 4 години, каза Гунаван.


"Изригванията на Марапи винаги са внезапни и трудно се откриват с помощта на оборудване, тъй като източникът е близо до повърхността", каза Гунаван, "Това изригване не е причинено от движението на магмата".


Ръководителят на Агенцията за издирване и спасяване на Западна Суматра Абдул Малик заяви, че спасителите са открили 11 тела на алпинисти, докато са издирвали все още изчезналите и са спасили други трима в понеделник сутринта.


"Процесът на евакуация на телата и оцелелите все още продължава", каза той и добави, че спасителите все още издирват 12 алпинисти, за които се съобщава, че все още са изчезнали.


Марапи е активен след изригването през януари, което не причини жертви. Той е сред повече от 120-те активни вулкана в Индонезия, която е податлива на сеизмични трусове поради местоположението си на Тихоокеанския "огнен пръстен" - дъга от вулкани и разломни линии, обграждащи Тихоокеанския басейн.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама