НОВИНИ


Радев блокира помощта за Украйна - наложи вето

24 4318 04.12.2023
Радев блокира помощта за Украйна - наложи вето
Румен Радев БГНЕС

Президентът Румен Радев наложи вето върху решението на българския парламент България да предостави безвъзмездно на Украйна бронирана транспортна техника. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.


В мотивите към ветото е отбелязано, че народните представители не са били достатъчно запознати с конкретните параметри на дарението, което ги поставя в невъзможност обективно да преценят дали предоставяната техника е с отпаднала необходимост.

 

В мотивите си държавният глава подчертава, че не са взети предвид нито военновременните задачи, вменени на Министерството на вътрешните работи, нито нуждите на Главните дирекции "Гранична полиция" и "Пожарна безопасност и сигурност на населението".

 

"Предоставяната на Украйна бронирана високопроходима транспортна техника би могла да се ползва именно при охраната на българската граница и за оказване на помощ на населението при бедствия и аварии, включително в трудно достъпни зони", посочва Радев.

 

"Воден съм от убеждението, че сигурността, здравето и живота на българските граждани следва да бъдат първостепенен приоритет", допълва в мотивите си Радев.

 

Той припомня последните наводнения в Карловско и Царево, когато МВР отново е разчитало на Българската армия. "Случаите, когато службите за защита на населението ще се сблъскват с подобни предизвикателства ще зачестяват и това налага укрепването, а не отслабването им", допълва президентът.

 

Споразумението за предоставяне на бронирана транспортна техника бе подписано в София на 8 август 2023 г. и в Киев на 13 ноември 2023 г.

 

На 22 ноември, на първо и второ четене, Народното събрание одобри предоставянето на Украйна на бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение. Ратификацията подкрепиха 131 народни представители, "против" бяха 49, а един народен представител гласува с „въздържал се“. Против ратификацията бяха депутатите от БСП и "Възраждане". "За" гласуваха от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България", ДПС и седем депутати от групата на "Има такъв народ". Един от депутатите на БСП гласува с "въздържал се".

 

По време на дебата в зала преди одобрение на допълнителната помощ, министърът на отбраната Тодор Тагарев напомни, че става дума за 12,7 милиметрови картечници, които са използвани по време на Възродителния процес за изпълнение на вътрешни функции.

 

В доклад на Комисията по отбрана се посочва, че със споразумението на украинската страна ще бъде предоставена бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и резервни части за обслужването ѝ, с отпаднала необходимост за нуждите на МBP.

 

От началото на войната на Русия в Украйна досега неведнъж се провеждаха граждански протести срещу президента Радев заради проруските му позиции и действия. Много пъти беше искан и неговия импиймънт.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама