НОВИНИ


Без изненади: БСП ще подкрепи Радев срещу Украйна

6 3921 04.12.2023
Без изненади: БСП ще подкрепи Радев срещу Украйна

"Ветото на президента върху споразумението за предоставяне на бронирана техника на Украйна е правилно и ние ще го подкрепим", заяви пред журналисти днес председателят на ПГ на „БСП за България“ и лидер на БСП Корнелия Нинова.


Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в парламента Закона за ратифициране на споразумението, с което България предоставя безвъзмездно на Украйна бронирана транспортна техника, съобщиха по-рано днес от прессекретариата на държавния глава.

 

"От началото до края на тази сделка ПГ на „БСП за България“ беше против", заяви Нинова и добави, че мотивите на президента почти изцяло съвпадат с изказванията на групата от трибуната.

 

"Аргументите ни бяха първо за липсата на достатъчно информация, второ - че нямаме доказателства, че тази техника е с отпаднала необходимост, трето – че тя може да бъде ползвана в бедствени ситуации, за охрана на оградата и т.н., и четвърто – че това дарение е в ущърб на националната сигурност и защита на националния интерес, националните граници и населението при бедствия и аварии", посочи тя.

 

В същото време по-рано днес народният представител Ивайло Мирчев панапълно опроверга мотивите за ветото:

 

"Въпросните БТР-и са произведените през 60-те и 70-те години на XX в. и са зачислени във Вътрешни войски (днес жандармерия) през 80-те, около т.нар. Възродителен процес.


Бронираните машини никога не са използвани, част от тях са технически неизправни и са с отпаднала необходимост за МВР. В продължение на 40 г. събират прах в складовете и носят само разходи по тяхната охрана и поддръжка.


Основната цел на тези БТР-и е била за справяне с граждански протести около “Възродителния процес”.


Предоставяйки бронираните машини на Украйна не само не нарушаваме боеспособността на армията ни, но ще получим компенсации от ЕС, които ще използваме за закупуване на ново въоръжение", написа той във Facebook. 

 

Премиерът Денков пък коментира, че ветото ще бъде отхвърлено от депутатите в зала.

 

Същото заявиха и ГЕРБ

 

От ДПС пък посочиха, че ветото е срам.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама