НОВИНИ


Не се блъскайте: Ако искаме да влезем в Русия, ще декларираме лоялност към Путин

29 8087 04.12.2023
Не се блъскайте: Ако искаме да влезем в Русия, ще декларираме лоялност към Путин

Русия иска чужденците, влизащи в страната, да подписват "споразумение за лоялност", с което се ангажират да не оспорват Кремъл по въпроси като войната на президента Владимир Путин в Украйна и забраната за "пропагандиране на LGBT отношения", съобщава "Ройтерс".


Съгласно проектозакон, подготвен от Министерство на вътрешните работи, чужденците, пристигащи в страната, ще трябва да подпишат декларация, че са съгласни да следват забраните, "установени в защита на националните интереси на Русия", съобщава руската пропагандна агенция ТАСС, цитирайки документа.

 

Не е ясно дали мярката ще важи само за посетители за кратко или и за чужденци с дългосрочни визи, с които да живеят и да работят в Русия.

 

Проектозаконът ще ги задължава да не "дискредитират" политиките и политическите лидери на Русия или да отричат "значимите морални и други ценности, включително идеи за брака като съюз между мъж и жена", участвайки в "пропаганда на нетрадиционни сексуални отношения", казва ТАСС. Опитите да се "изкриви" ролята на Съветския съюз в победата над нацистка Германия през Втората световна война също се включват в декларацията.

 

Откакто започна инвазията си в Украйна през февруари 2022 г., Кремъл извършва най-мащабните репресии срещу дисиденти у дома от десетилетия, затваряйки най-изтъкнатите критици на Путин и принуждавайки други да избягат в чужбина, за да избегнат затвора. Тъй като Путин вероятно скоро ще обяви кандидатурата си за пети мандат като президент на изборите през март, официалните лица сега явно се фокусират върху потискане на всеки потенциален протест или критика на управлението му.

 

Върховният съд на Русия миналата седмица одобри искането на Министерството на правосъдието "международното ЛГБТ обществено движение" да бъде обявено за екстремистко.

 

Руските власти се опитват да заздравят контрола по време на предизборната кампания, за да избегнат провокации, тъй като възприемат всички чужденци за потенциални агенти на Запада, казва политологът Татяна Становая.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама