НОВИНИ


БНБ проверява банки след жалби на клиенти

0 4201 04.12.2023
БНБ проверява банки след жалби на клиенти
БНБ

БНБ е извършила тематични проверки в банки по жалби и сигнали от граждани и други органи по конкретни казуси през първото шестмесечие на 2023 г.. Това се посочва в отчета на банката за тази година.


В изпълнение на европейската ограничителна политика с цел оценка на рисковете в банките, произтичащи от клиенти от Руската федерация и Република Беларус, е била събрана и анализирана информация от всички банки и клонове на чуждестранни банки.

 

За стриктното прилагане на разпоредбите на Закона за гарантиране на влоговете в банките (ЗГВБ) са извършени две целеви проверки в две по-малко значими кредитни институции с оглед правилното определяне на сумата на гарантираните влогове, служеща за изчисляване на премийната вноска към Фонда за гарантиране на влоговете в банките и коректното изготвяне на отчетните форми, уточняват от БНБ.

От там са установили несъществени несъответствия при определяне на размера на влоговата база и на гарантираните влогове, а банките са предприели действия по отстраняване на пропуските още по време на проверките.

 

Проверки са извършени по всички постъпили през периода жалби, въпроси и запитвания от клиенти на финансови институции и кредитни посредници, за което лицата са били уведомени, допълват от БНБ.

 

Освен това през първото шестмесечие на 2023 г. съобразно годишния план за инспекции на място са довършени започнатите през предходната година надзорни проверки в три банки, една от които подлежаща на пряк надзор от страна на ЕЦБ.

 

Обект на проверка са били вътрешното управление и управлението на риска в сферата на кредитната дейност. Целта на инспекцията е била да се установи дали и как ръководният орган изпълнява задълженията си, включително начинът, по който са организирани и функционират вътрешните механизми за управление и контрол и функциите за управление и контрол на риска в оперативната дейност.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама