НОВИНИ


Към 500 лева данък за внесена кола втора ръка

9 4076 04.12.2023
Към 500 лева данък за внесена кола втора ръка
Автамобили втора ръка

Вносът на стари коли да се обложи с нов данък от поне 500 лева на автомобил. Тази идея огласи министърът на транспорта Георги Гвоздейков като мярка срещу застаряващия автомобилен парк у нас, който трови въздуха.


Данните сочат, че над 350 000 коли са били внесени в страната за 2022 г., което прави България първенец в Европа в тази печална класация.

 

„Ако обложим този внос на бройка автомобил да речем с минимум 500 лева, ето ти един инструмент, един фонд, който може да бъде използван за дотиране, за подпомагане на обществото и на хората, които искат да си купят електрически автомобили“, обясни Гвоздейков.

 

Пред БНТ той уточни, че е предложил идеята за облагането с поне 500 лева на българските автомобилни асоциации.

На въпрос дали тази такса ще удари по джоба бедните българи, които се предполага, че си купуват кола втора употреба, министърът опонира, че новият данък ще е за сметка на вносителите. „А вече те как ще си калкулират цената на стоката, си е тяхна работа“, добави Гвоздейков.

 

В отговор на въпрос дали автомобилният парк в България се електрифицира „ударно“, министърът коментира, че „ударно“ е силна дума, но се осъществява съвсем нормален преход към новата еволюция в технологиите и в автомобилостроенето.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама