Два дни преди Никулден на рибната борса във Варна шаранът се продава по 10 лева за килограм. На пазарите в София килограмът шаран върви между 8 и 14 лева на килограм. Средната цена по магазините е 11 лева за килограм, това е около 1,50-2 лева повече от миналата година. Тъй като рибата варира в теглото си между 1 кг. и 2,5 кг., ще трябва да се бръкнете с между 11 и 28 лева, за да сложите шаран на трапезата си.
Ако не искате да се занимавате с приготвянето му у дома, в сайтовете за групово пазаруване има оферти за 1,5 кг. пълнен с гъби и орехи шаран за 30 лева. По ресторантите цената на пълнения шаран обаче може да мине 50 лева.
Традиционно най-скъп е калканът. По-дребните екземпляри струват 35 лева за килограм. Цената на едрия калкан е 40 лева килограма. През тази година на борсата има и черноморски лефер. Цената му обаче е идентична с тази на калкана. Значително по-евтин е черноморският паламуд. Килограм от тази риба струва 12 лева. Сафридът се продава по 5 лева килограма. Същата е и цената на толстолоба.
Пресният лаврак по магазините върви около 40 лева за килограм. Ако го вземете охладен обаче, цената пада до 22 лева. 40 лева е килограмът и на прясната сьомга котлет. Един брой котлет обикновено е около 250 грама, така че ще излезе около 10 лева. Половин килограм охладено филе от сьомга може да купите за 28 лева.
Килограм прясна пъстърва върви около 13-14 лева. Охладената риба се продава срещу 7,50 лева за половин килограм.
От чуждестранните риби най-скъпа е сьомгата. На цени около 20 лева за килограм се продават лаврак, ципура и чига. Кралските скариди са по 30 лева килограма.
През последните години много българи за улеснение поръчват риба от онлайн магазин. Там разнообразието е голямо, а и има както пресни, така и охладени и замразени риби.