НОВИНИ


Експертът Ивайло Иванов: Ветото на Радев за БТР-те обиди граничарите и военни

27 5053 04.12.2023
Експертът Ивайло Иванов: Ветото на Радев за БТР-те обиди граничарите и военни
Ивайло Иванов

Изказвания от рода, че въпросната техника, която решихме да дарим на Украйна може да бъде използвана от гранична полиция е обида към граничарите и военнослужещи. Това заяви експертът по сигурността Ивайло Иванов. Това заяви по Радио "Фокус" Ивайло Иванов, експерт по национална и международна сигурност.


"Непрекъснато се оплакваме за кадровия недостиг в Гранична полиция и във Въоръжените сили и какво чуваме от нашите депутати: "Елате, заповядайте при нас, ще ви дадем една 50-годишна техника, с която да си изпълнявате вашите задължения" - не мисля, че това звучи привлекателно за който и да е, дори да има някакво желание да постъпи в тези структури.", обясни той.

 

Няма основание да бъде наложено вето на БТР-ите - това е позиция на президента, която той неотклонно я следва от началото на военният конфликт в Украйна. Плюсът обаче на ветото е, че дебатът в парламента може да се осъществи на едно по-високо и професионално ниво.

 

"Надявам се ветото да бъде използвано в една позитивна насока и да даде началото на този дълго чакан дебат за бъдещето на България, когато се касае особено за сигурността и отбраната", отбеляза Иванов.

 

Според него дебатът, който се е провел е бил на изключително ниско ниво: "Той беше обърнат с поглед назад - какво сме имали. Би било добре българските депутати да погледнат в бъдещето и дебатът да бъде ориентиран към това какво може да се направи, ако искаме да помогнем на нашата гранична полиция или на "Гражданска защита". Това няма да стане, ако им дадем техника на 50 години, а дебатът да бъде в посока - ако искаме да засилим техните способности да се дебатира какво може да направим и да купим нова техника, която е специализирана в извършването на такива дейности. В случая говорим за техника, която е в резерва на МВР и второ това е бойна техника, с която се води война. Това не е техника на "Гражданска защита" за спасяване на хора в определени ситуации, нито пък е техника, с която охранявате своята гранична полоса в мирно време", коментира Ивайло Иванов.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама