НОВИНИ


Националната библиотека се нуждае от нова сграда, в която да се съхранява част от фонда й

0 3640 04.12.2023
Националната библиотека се нуждае от нова сграда, в която да се съхранява част от фонда й
Доц. Красимира Александрова, директор на Националната библиотека Стопкадър: bTV

Националната библиотека се нуждае от нова сграда, в която да се съхранява част от фонда й и да се провеждат събития. За това настоя директорката на културната институция доц. Красимира Александрова в предаването "Лице в лице" по bTV.


Проблемът е от години, а за нова сграда от библиотеката настояват от четири години. Доц. Александрова информира, че е говорено с всички просветни министри през последните години, темата е засягана и в комисията по култура и медии в парламента. Получили подкрепа, но не и конкретика.

 

В Националната библиотека се съхранява неприкосновения архив на българската книжнина.

 

"Условията наистина са тежки. Ние полагаме неимоверни усилия да опазим нашите документи. Все пак има някакъв предел, в който трябва да се реагира. Не може на 1 кв. метър да се съхраняват по 700 книги. 60-70 000 нови книги се вливат във фонда ни", отбеляза още тя.

 

"Независимо, че прилагаме нови иновативни подходи, нямаме книги, които са в тежко увредено състояние, които да не могат да се ползват.  При положение, че говорим за необходимостта от нови пространства и нова сграда, нещата са много сериозни. Имаме нужда от още сгради, които да бъдат функционални, добре оборудвани и модерни за провеждане на събития. Ние имаме изключително плътна програма - провеждаме национални, международни събития. Действително трябва много сериозно да се работи по този въпрос", уточни доц. Александрова.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама