НОВИНИ


Изтичат ли през България санкционирани стоки за Русия? Еврокомисарят Макгинес проверява границата с Турция

0 4108 05.12.2023
Изтичат ли през България санкционирани стоки за Русия? Еврокомисарят Макгинес проверява границата с Турция

С инспекция на ГКПП “Капитан Андреево” продължава двудневната обиколка у нас на европейският комисар по финансова стабилност, финансови услуги и съюз на капиталовите пазари Марейд Макгинес. Заедно с нея на границата ще отиде и финансовият министър Асен Василев.


По време на вчерашната пресконференция стана ясно, че през България минава огромен брой стоки с двойна употреба, който отива към Азербайджан и Русия. За това се разбра за пръв път от статия във Financial Times. Затова и ще се провери как българските власти упражняват контрол на турската граница. 

 

Припомняме, че според този материал Турция е отчела значителен износ на стоки с двойна употреба за страните от бившия Съветски съюз Азербайджан, Грузия, Киргизстан, Узбекистан и Таджикистан, за които се смята, че са претоварни пунктове за доставки към Русия. Става дума за стоки като микрочипове, комуникационно оборудване и части като телескопични мерници. Те са обект на експортен контрол от САЩ, ЕС, Япония и Обединеното кралство, чиято цел е да се спре влизането им на територията на Русия. 

 

Според материала 45 вида стоки с двойна употреба изнася Турция за Русия чрез посредници. Общата сума на доставките е 158 млн. долара и е значително по-висока от данните за миналата година.

 

Вчера Макгинес се срещна с министър-председателя акад. Николай Денков и с министъра на финансите Асен Василев. Еврокомисарят проверява как България спазва европейските санкции срещу Русия. Разговорите с Макгинес премиерът Денков определи като “дълги и ползотворни”. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама