НОВИНИ


Почитаме Свети Сава

0 4006 05.12.2023
Почитаме Свети Сава

На 5 декември православната църква почита Свети Сава или Сава Освещени.


Свети Сава, основателят на много манастири в Палестина и на знаменитата лавра, известна под неговото име, се родил в областта Кападокия през ІV век в семейство на богати и знатни родители. Още на 18-годишна възраст се заселил в манастир, където получил образование, обикнал монашеския живот и бил постриган за монах. Желаейки да служи на Бога в по-усамотено място, младият монах оставил манастира, в който живял, и се отправил за Йерусалим да се поклони на светите места и да посети палестинските пустинници.

 

Като го благословил, преподобният Евтимий предсказал, че Сава ще просияе в иноческия живот, ще стане основател на обширна лавра и ще бъде славен наставник на всички палестински отшелници.


В Теоктистовия манастир Сава се посветил напълно на Бога и минал всички монашески служби с безропотно послушание и усърден труд. Всички се чудели на неговия строго добродетелен живот. Веднъж на път за Александрия той срещнал родителите си, които искали да го отклонят от иноческия живот, но накрая отстъпили пред неговата непоколебима воля.


На този ден празнуват имениците Сава, Савка, Владислав, Владислава, Слав, Слави, Славка, Славчо.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама