НОВИНИ


"Лукойл" обмисля продажба на активите си в България

9 6868 05.12.2023
"Лукойл"

Лукойл" започва работа по преразглеждане на стратегията на предприятията на групата в България поради съществена промяна в условията. Това съобщи във вторник частната петролна корпорация. "Ще бъдат анализирани различни варианти с участието на международни консултанти, включително продажбата на бизнеса", се казва в съобщението.


От него става ясно, че под "промяна на условията" компанията има предвид прекратяването от март 2024 г. на дерогацията за рафинерията на "Лукойл-Нефтохим" от европейската забрана за внос на руски петрол, облагането й с допълнителен данък печалба и необходимостта от модернизацията на завода, за да може да работи с неруски петрол.


"Преразглеждането на стратегията е следствие от приемането от държавните органи на България на дискриминационни закони и други несправедливи, тенденциозни политически решения", които според съобщението "нямат нищо общо с цивилизованото регулиране на големия бизнес или с увеличаването на приходната част от бюджета на страната".

 

"Изкуствено раздуханата политическа буря около предприятие на голяма международна търговска структура, която не е под санкциите на Европейския съюз и САЩ и изпълнява всички задължения към държавата и служителите, вреди на бизнеса на компанията "Лукойл", на инвестиционния климат в България и неумолимо унищожава имиджа на републиката в очите на целия свят", се казва в съобщението, което завършва с бележка, че българските власти ще бъдат информирани за действията, които компанията ще предприеме спрямо българските си активи.

 

Руската компания влезе в България през 1999 г., като купи бургаската рафинерия "Нефтохим". Оттогава "Лукойл" твърди, че е инвестирала 3.4 млрд. долара в нея и е купила 220 бензиностанции, 9 нефтени депа в България и притежава корабен и авиационен бункеров бизнес.


Според оценките на компанията 500 млн. евро трябва да се инвестират в "Лукойл-Нефтохим", за да може рафинерията да преработва по-леки неруски сортове петрол.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама