НОВИНИ


PISA: 54% от българските ученици нямат дори критичния минимум на знания по математика

10 4246 05.12.2023
PISA: 54% от българските ученици нямат дори критичния минимум на знания по математика
Неда Кристанова

54% от българските ученици нямат дори критичния минимум на знания и умения по математика. 53% от 16-годишните деца нямат елементарни четивни умения, а 48 на сто са със сериозни дефицити по природни науки. Данните представи директорът на Центъра за оценяване в училищното и предучилищното образование Неда Кристанова при представяне на последните резултати от Програмата за международно оценяване на ученици ПИЗА (PISA) за 2022 година.


„Учениците трябва много да четат. Има много задачи, в които се съдържа цялата информация, но трябва да бъде внимателно прочетена”, обясни Кристанова. Тя е категорична, че изследването не е състезание между държави, а целта е чрез резултатите да се формират образователни политики.

 

Изследването за математическата грамотност на учениците по цял свят е проведено от 21 март до 22 април 2022 г. чрез компютърно базиран тест, поясни Кристанова. Тестовете включват способността на учениците да направят добре обосновани преценки, да решават реални жизнени казуси. В България изследването е проведено в 202 училища в цялата страна сред ученици на възраст от 15 г. и 3 месеца до 16 г. и 2 месеца. Във всяко едно училище са изследвани 53-ма ученици, общият им брой е 6107. „Учениците решават по две области от изследването. Всяка година има допълнителен модул, през 2022 г. допълнителният модул беше творческо писане”, каза Кристанова. Тя поясни, че до 2025 г. изследването ще се провежда на всеки три години в направленията четене, природни науки и математика.

 

Изследването се прави от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) от международен консорциум, явяват се статистически институти, поясни директорът на Центъра за оценяване в училищното и предучилищното образование.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама