НОВИНИ


След пет години: Актуализираха ли се вече плановете за управление на риска от наводнения?

4 4135 05.12.2023
След пет години: Актуализираха ли се вече плановете за управление на риска от наводнения?
личен архив

След пет години можем да кажем, че имаме актуализирани планове за управление на риска от наводнения (ПУРН) за четирите района за басейново управление. Това заяви Кремена Симеонова, ръководител на проекта „ПУРН – втори цикъл 2022-2027“, по време на конференция в София, на която бяха представени резултатите от дейностите.


Тя уточни, че актуализацията е започнала през 2018 г. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“. Стойността му е малко над 15 млн. лв., от които 13 млн. лв. са по Кохезионния фонд на ЕС, а останалите – национално финансиране. 

 

ПУРН е стратегически документ, който разглежда всички аспекти на управлението на риска от наводнения, като се съсредоточава върху предотвратяването и защитата, обяви експертът. По думите ѝ актуализацията на ПУРН за четирите района на басейново управление, които са Дунавски, Черноморски, Източнобеломорски и Западнобеломорски, е в съответствие с изискванията на европейската директивата  относно оценката и управлението на риска от наводненията.

 

Симеонова коментира, че заради забавянето Европейската комисия (ЕК) е стартирала наказателни процедури, които на този етап са прекратени. Тя посочи, че се надява Министерският съвет да приеме актуализираните планове до края на годината.

Судипто Саркар, специалист по водите от Световната банка, отбеляза, че сега настъпва моментът, в който тези планове трябва да бъдат изпълнени. 

 

От МОСВ отбелязаха още, че по дейностите са определени 127 района със значителен потенциален риск от наводнения. В рамките на проекта е разработена и въведена в експлоатация Информационна система за управление на риска от наводнения. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама