НОВИНИ


Васил Терзиев: Очаквам до понеделник да бъде намерен общ език, за да не загуби София милиони

7 3776 05.12.2023
Васил Терзиев: Очаквам до понеделник да бъде намерен общ език, за да не загуби София милиони
Васил Терзиев/Facebook

"Всички разбират, че София има нужда от работещ Общински съвет, за да започнем реално да решаваме проблемите на хората", написа във Facebook кметът на София Васил Терзиев. 


"През изминалите седмици направих всичко възможно да осигуря диалог за мнозинство и разбирателство в Столичния общински съвет (СОС). Въпреки усилията ми, изглежда нито една от групите в СОС, извън тази на „Продължаваме промяната – Демократична България“  („Спаси София“), не бърза. Това е удобна изчаквателна позиция, но е и липса на отговорност към избирателите", се посочва още в публикацията на столичния кмет. Той изброява теми и задачи, които според него не търпят отлагане. 

 

"Има спешни теми и задачи, които не търпят отлагане:


• директна загуба на над 40 млн. лв. за ВиК инфраструктурата и, като следствие, невъзможност да се възползваме от над 200 млн. лв. заделени за следващия програмен период. Спешно трябва да се финансират 77 млн. лева до края на годината, за които не са налични средства;


• гласуване на план-сметката за чистотата за 2024 г. Без това няма как да имаме по-добре почистени квартали и повече пари за районите за чистота;
• гласуване на икономическата рамка на градския транспорт;


• да се удължат договорите с фирмите за разделно събиране на отпадъци в 8 района на София, които изтичат през януари;


• подготовката на бюджета за 2024 година;


• липса на план за оздравяване на “Топлофикация” - София. Това е проблем, който бърка директно в джоба на софиянци;


• невъзможност да започне реформата и оздравяването на търговските дружества на Столична община", пише Терзиев.

 

"Въпреки различията между партиите, представени в СОС, на София ѝ е нужна широка коалиция с компромиси от всяка една група. Призовавам групите в Общинския съвет да се обединят максимално бързо за едно работещо мнозинство и избор на председател на СОС", отбелязва Васил Терзиев.

 

"Ситуацията е сложна, но вярвам в държавническото мислене на общинските съветници. Не мисля, че някои от тях са обещавали да създават проблеми и препятствия за развитието на София в предизборната кампания", добавя той и приканя предизборните обещания да бъдат изпълнени.

 

"Очаквам до понеделник да бъде намерен общ език между политическите групи, за да бъде избран председател на общинския съвет. В противен случай се поставят под сериозен риск основни проекти на София, което нашите съграждани няма да простят", пише Васил Терзиев. "Наложително е да поставим решаването както на текущите, така и на бъдещите проблеми на града над тяснопартийните интереси", добавя той. 

 

Предстои на 7 декември Столичният общински съвет (СОС) за четвърти пореден път да направи опит за избор на председател. 

 

В 10:00 часа на 30 ноември започна третото заседание на Столичния общински съвет. За трети път съветниците в София опитаха да изберат председател. В началото на заседанието се заформи скандал. Малко по-късно се стигна до неочакван обрат - Борис Бонев от ПП-ДБ се оттегли като кандидат за поста. След проведено гласуване за останалите кандидати и проведен балотаж - СОС остана блокиран заради невъзможност да избере председател.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама