НОВИНИ


Бивш зам.-министър: Първо ще има пропукване за влизане в Шенген с въздушните ни граници

4 3790 05.12.2023
Бивш зам.-министър: Първо ще има пропукване за влизане в Шенген с въздушните ни граници
Филип Гунев

"Би трябвало да се надяваме, че първо ще има пропукване в посока влизане в Шенген с въздушните граници. Публично, разбира се, трябва да настояваме за пълното ни приемане".


Това мнение изказа Филип Гунев, експерт по сигурността и борбата с корупцията, бивш заместник-министър на вътрешните работи (2013-2017 г.).


"Приемането на въздушните ни граници в Шенген би било някакъв етап, а не крайно решение. То би било и начин да се убедят Австрия и Нидерландия, че няма риск за нелегална миграция от България и Румъния. След като се види, че не се реализира такъв риск, това ще е добър аргумент да ни приемат напълно", каза той в ефира на БНР.


Филип Гунев коментира, че на Нидерландия вече ѝ се изчерпват възможностите да измисля нови и нови условия пред България и Румъния, но аргументите на Австрия са оправдани, тъй като в по-голямата си част се възобновяват сухопътните граници между държавите в Шенген:


"Техният аргумент е да се оправи охраната на общата външна граница, а тогава да се разширява Щенгенското пространство".

 

Той изказа надежда дипломатическите усилия да продължават:

 

"Изглежда се е генерирал някакъв моментум, който в предишни години не сме го виждали в такава степен и такава почти агресивна подкрепа и на Европейската комисия, и на Европарламента".

 

По-рано днес министърът на вътрешните работи Калин Стоянов изрази оптимизъм, че България и Румъния ще станат част от Шенген до края на тази година. Той говори след края на заседанието на вътрешните министри от ЕС в Брюксел.

 

ФрогНюз
 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама