НОВИНИ


"Книгите са паметта на един народ". Юбилеен празник на книгите в София

1 3638 05.12.2023

Книгите са памет. Книгите са паметта на един народ. Книгите ни правят по-добри. Книгите ни правят по- емпатични, каза Десислава Алексиева – председател на Асоциация българска книга (АБК) на откриването на юбилейното 50-о издание на Софийския панаир на книгата тази вечер. Тя цитира Маргарет Атууд, че „ако нямаме млади читатели и писатели, то скоро няма да имаме и стари“.


Гости сме на голям празник – празникът на книгата, каза Кръстю Кръстев, министър на културата. Възможно ли е книгите да ни спасят в едно време на политически сътресения, на кризи. Възможно ли е книгата да бъде нашият щит, нашата защита. Възможно ли е нашата защита да се основава на формулата, че колективната амнезия е най-страшното нещо. Възможно ли е книгата да помогне. И аз знам, че отговорът е „да“ - на всички, които днес сме тук, каза той. „Книгата трябва да остане жива. Вечно жива“, допълни Кръстев, предаде БТА.

 

На събитието присъстваха и бивши председатели на Асоциация българска книга (АБК) - Никола Кицевски, Дамян Яков, Веселин Тодоров, Раймонд Вагейнщайн и Игор Чипев. Те бяха наградени с почетни грамоти от министъра на културата Кръстю Кръстев. Грамота получи и настоящият председател на АБК Десислава Алексиева.

 

Книгите ни дават това, което много често ни липсва в реалния живот, каза премиерът акад. Николай Денков при откриването на 50-ото издание на Софийския международен панаир на книгата. 

 

Има някакъв парадокс, малко тъжен и предизвикателен, в това, че в годините, в които българската култура получи международно признание, са съчетани с едни от най-слабите резултати от много години за нашите ученици, коментира Денков. Според него това е един от много примерите за поляризацията на обществата. Не само на българското, за съжаление светът се поляризира много бързо, добави премиерът. 

 

На церемонията асоциация „Българска книга“ връчи и годишните си награди за книгоиздаване „Златен лъв“. Критериите, по които се оценяват номинираните издателства, са полиграфическо изпълнение, качество на текста и принос към националната култура. Категориите са две - „Най-добър издателски проект“ и „Издателски проект с най-голяма обществена значимост“.

 

Призът „Най-добър издателски проект“ отиде при издателство „Изток-Запад“ за книгата „Острови“ на авторите Лиляна Дворянова и Емилия Дворянова.

 

Статуетката им бе връчена от вицепрезидента Илияна Йотова. Присъдени бяха и четири отличителни грамоти за финалистите в категорията. „Етюд-и-те на София: 24 часа“ от Иван Шишиев и „Приказки на Шехеразада“ от Светослав Минков от издателство „Колибри“, както и „Сбогом, и стой на студено“ от Робърт Фрост и „Мишките отиват на опера“ от Мария Донева от издателство „Жанет 45“. 

 

Отличието „Издателски проект с най-голяма обществена значимост“ бе спечелено от издателство „Сиела“ за книгата „Рана“ от Захари Карабашлиев. Наградата бе връчена от премиера Николай Денков.

 

В продължение на шест дни (до 10 декември) над 170 издателства представят своите най-нови и популярни издания за деца и възрастни, а посетителите могат да избират сред повече от 100 000 заглавия.

 

Паралелно с панаира в НДК се провеждат единайсетото издание на Софийския международен литературен фестивал и седмият Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи.  

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама