НОВИНИ


Как се празнува Св. Никола по света - от Европа до Палестина?

1 4514 06.12.2023
Как се празнува Св. Никола по света - от Европа до Палестина?
Св. Никола

Св. Никола се празнува в много странипо света. Във Франция е защитникна децата. В чехия младежи се обличат като авгели и дяволи. В Палестина се провежда Божествена литургия.


Холандия и Белгия


Денят на Свети Никола, познат като Синтерклас, се отбелязва на 5-ти декември в северните части на Холандия и на 6-ти в южните региони, както и в Белгия. Празникът е свързан подаряването на подаръци на малките деца. Всяко дете трябва да остави обувките си до камината или пред входната врата и да остави в тях захар, морков или ябълка за коня на Свети Никола, а то получава малък подарък ако е било послушно през годината.

 

Франция


Във Франция Свети Никола се счита за защитник на децата. Една от легендите, свързани с него, е тази за три деца, които се загубили в гората. Премръзнали и гладни, те били подмамени от зъл месар, който ги поканил в магазина си и ги убил. Видял всичко отстрани, Свети Никола ги съживил чрез молитвите си и ги върнал при семействата им.

Свети Никола е единственият светец, който притежава силата да възкресява (със силата на молитвата си).

 

Германия


В нощта на 5-ти декември, позната още като Нощта на Крампус, млади мъже се обличат като Крампус, обикалят улиците със звънци (звучи познато, нали), за да плашат децата. Крампус е фолклорно същество, характерно за вярванията на германоезичните народи. Вярва се, че чудовището залавя децата, които не слушат.
Както във Франция, така и в Германия и Австрия се вярва, че Свети Никола ги защитава. Децата оставят плетен ботуш до камината, за да получат сладки, играчки или пари.

 

Чехия


Ако се разхождате по улиците на чешки градчета, можете да видите групичка от хора, облечени като Свети Никола, изобразен като ангел, а до него друга групичка, облечени като дявола. Те обикалят улиците и разпитват децата дали са били послушни през годината. На добрите се раздават сладкиши, а на лошите се дава картоф.


Италия

 

Свети Никола е покоровителят на град Бари, където са положени и неговите мощи. Почитта към светеца, италианците отбелязват с пищни тържества в началото на месец май. На 6-ти декември обаче се провежда, така наречения „Ритуал на неомъжените“ , тъй като се счита, че св. Николай защитава не само децата, но и девиците. Вярва се, че неомъжените жени, които искат да намерят съпруг, трябва да присъстват на ранната сутрешна молитва в базиликата “Св. Никола”, по времето на която трябва да обиколят 3 пъти една от колоните в църквата. Поверието гласи, че ако светецът е благосклонен девойката ще открие подходящ съпруг до една година.

В други региони на страна се провеждат паради, в който Свети Никола пристига с колесница и носи подаръци на децата.


Португалия

 

В град Гимараеш в северозападната част на Португалия, почитат Свети Никола още от Средновековието като покровител на гимназистите. Отбелязването на празника продължава цяла седмица (между 29-ти ноември и 7-ми декември) и се нарича „Николинас“.


Ливан

 

Свети Никола се почита от всички християнски общности в Ливан – католици, православни християни и арменци. Многобройни църкви училища и обществени сгради са кръстени в чест на Св. Николай.


Палестина

 

Свети Николай е покровител на град Бейт Джала в Палестина. Там светецът прекарал четири години от живота си на поклонение в светите земи. На всеки 19 декември (6 декември в Юлианския календар) в православната църква “Свети Никола” се провежда тържествена божествена литургия.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама