НОВИНИ


Културните дейци излизат на национален протест

10 3657 06.12.2023
Културните дейци излизат на национален протест
Пореден протест

Културни дейци, музиканти, артисти и служители на музеите и библиотеките излизат на втори национален протест в рамките на месец. Под надслов "Народ без култура е народ без бъдеще!" те ще се съберат пред Министерството на културата, за да изразят своите искания.


А те са осезаемо увеличение на бюджета за култура и приемане на законови промени, за да се гарантират необходимите средства за увеличаване на всички доходи и възнаграждения в сферата.

 

От синдикатите заявяват, че след последните протести на 1 ноември министърът на финансите е обещал повишение на бюджета за култура с 50%, но това не се е случило.

 

Освен в София протести ще има и в други градове в страната, сред които Бургас, Русе и Шумен.

 

В столицата се очакват културни дейци от цялата страна - първите тръгнаха рано сутринта от Русе.

 

"Заплати от порядъка на 1200 лева средна работна заплата бруто наистина е унизително. Първото нещо, което искаме с този протест, е постигане и гарантиране на заплатите, които са заложени в браншовото споразумение, което е подписано - тоест 2000 лева начална стартова заплата. Искаме постепенно и гарантирано увеличение на бюджета за култура", заяви в пред БНТ Димитър Бишев, Държавен куклен театър-Русе.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама