НОВИНИ


Боряна Димитрова, „Алфа рисърч“: Виждаме изостряне на недоверието към всеки и към всички

1 3845 06.12.2023
Боряна Димитрова, „Алфа рисърч“: Виждаме изостряне на недоверието към всеки и към всички
Боряна Димитрова

Според данните 21.4 процента дават положителна оценка на правителството, а 45.9 – отрицателна. За работата на премиера акад. Николай Денков процентите са съответно 25,4 и 39.3. Тези 21 процента доверие към правителството, означават, че се запазва позитивния рейтинг от юни, но с около 10 на 100 нарастват негативните оценки, коментира по бТВ социологът от „Алфа рисърч“ Боряна Димитрова.


Според нея това не е учудващо, защото премиера и правителството са в неизгодната ситуация да бъдат одобрявани единствено симпатизантите на „Продължаваме промяната - Демократична България“.

 

Това са 65-70 процента на 100, но не и от тези на коалиционния партньор ГЕРБ-СДС. Там доверието е една повече - от 39 на 100. Трудно се работи в такава обстановка, но нека да не оставаме само при числата. Ние имаме всекидневни доказателства за противоречия вътре между коалиционните партньори, вътре между правителството и други подкрепящи от парламента, добави тя.


Тези перманентни конфликти, които вървят, трябва да си дават сметка, че по никакъв начин не допринасят извън обективните трудности за изграждане на доверие в такава сложна обстановка. Ако имаме много ясно послание от това проучване, това е този стремеж да бъде част от подкрепящите партии и да се държат като опозиции, за да извлекат някакви бонуси, но това не води до никакви бонуси за никого.

 

Напротив, ние виждаме изостряне на недоверието към всеки и към всички, каза още Боряна Тодорова.

 

С 8% доверие парламентът не успява да обърне тенденцията и остава на дъното на обществените оценки. Към момента президентът Радев се ползва с одобрението на 38% от българите -ръст от 5 на сто спрямо юни. Неодобрението остава 32%. Електоралните предпочитания на твърдо решилите да гласуват показват лека преднина за ГЕРБ пред ПП-ДБ. Резултатите са съответно 21,9% и 17,8%. Трета сила е „Възраждане“ с 12,2%. Следват - ДПС (10,8%), БСП (9,6%), ИТН (4,9%), сочат данните на "Алфа рисърч".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама