НОВИНИ


Енергийният експерт Красимир Манов: "Лукойл" трябва да се национализира, но се играе за новия купувач

18 16108 06.12.2023
Енергийният експерт Красимир Манов:
Красимир Манов

"Отдавна беше ясно, че ще се стигне до продажба, тъй като знаем отношенията между ЕС и Руската федерация, в частност и България. Още преди половин година казах, че вървят договорки за продажба на активите на рафинерията в Бургас, финансовият министър го каза преди 2 месеца. Няма как да се случи нещо по-различно. Тук по-важен е въпросът какви са игрите и кой за кого за играе", каза енергийният експерт Красимир Манов.


"Лукойл" обяви, че обмисля продажбата на рафинерията си в Бургас - "Нефтохим". Причините, които от компанията посочват, са приети дискриминационни закони и други несправедливи пристрастни политически решения, които нямат нищо общо с цивилизационно регулиране на големия пазар.

 

По думите му най-вероятно правителството "играе" за новия купувач.

 

"Ако българското правителство защитаваше българския национален интерес, трябваше отдавна да е национализирало рафинерията в Бургас, тъй като тя е най-голямото и най-важното предприятие за българската икономика. Когато стане държавна, се елиминират всичките политически схеми и влиянието, което "Лукойл" упражняваше", допълни Манов в ефира на Bulgaria ON AIR.

 

Според него "Лукойл" няма никаква стратегия.


"Те просто ще трябва да си ходят, защото другият вариант е да бъдат изгонени. Рафинериите и в Германия, и в Италия бяха продадени. Същото ще се случи и тук, но за нас най-изгодното е ние да я приберем веднага и да не плащаме никакви пари - за 0 лв. да я национализираме и имаме пълното основание да го направим. Но българското правителство не си върши работата, а "Лукойл" не са платили една стотинка данък и погледнато през доходите на българското население, ние плащаме една от най-скъпите цени в Европа", категоричен е енергийният експертът.

 

Той прогнозира, че цените ще продължат да падат.

 

"Тази дерогация трябва да се махне веднага и да се национализира рафинерията. Тогава всичките пари, които са над 10 млрд. на година, ще останат в България. , поясни Красимир Манов.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама