НОВИНИ


Повечето българи искат България да е част от Европейския съюз

4 3633 06.12.2023
Повечето българи искат България да е част от Европейския съюз

Повечето българи са удовлетворени от принадлежността на България към ЕС и виждат от това ползи, показва проучване на "Евробарометър", представено днес от Европейския парламент.


Според 72% от гражданите на ЕС (57% от българите) страната им печели от това, че е част от Общността. Според 61% в ЕС (48% у нас) членството в ЕС е нещо положително, 28% (38% в България) са неутрални по този въпрос, а 10% (12%) са с отрицателно мнение.


.

 

Проучването на Евробарометър на Европейския парламент от есента на 2023 г. беше проведено от социологическа агенция Verian между 25 септември и 19 октомври 2023 г. сред 26 523 граждани от всички 27 държави членки на ЕС под формата на интервюта лице в лице, допълнени с видео интервютата (CAVI) в Чехия, Дания, Финландия и Малта. Средните данни за ЕС са претеглени според броя на населението във всяка държава членка.

 


.

Представата за ЕС е положителна за 45% от европейците (48% у нас), 38% (32% у нас) са с неутрална нагласа, а 16% (19% в България) - с отрицателна.

 

В ЕС гражданите, участвали в допитването, поставят на първо място сред европейските ценности демокрацията (38%), на второ са защитата на човешките права и свободата на словото (27%). У нас на първо място е посочена свободата на движение (40%), на второ място е върховенството на закона (30%), а третото място е за съпричастността между държавите в ЕС (28%).

 

Според 70% от гражданите на ЕС (61% у нас) действията на ЕС имат отражение върху всекидневието. Готовност да гласуват на предстоящите през юни догодина избори за евродепутати изразяват 68% в ЕС (51% у нас), 14% (19% в България) не са решили, а 16% (30% у нас) казват, че няма да гласуват, показва проучването.


.

 

Основните приоритети на Европейския парламент според българските респонденти трябва да бъдат борбата с бедността и социалното изключване (44%), подкрепата за икономиката и създаването на нови работни места (39%), общественото здраве (35%), както и темите за демокрацията и върховенството на закона и бъдещето на Европа (и двете с 23%). Действията срещу изменението на климата са припознати от едва 11% от анкетираните, а миграцията и убежището - от 9%.

 

С наближаването на европейските избори на 6-9 юни 2024 г. повечето европейци (53%) желаят Европейският парламент да заема по-важна роля, като това е мнението в мнозинството от 21 държави членки. Делът за България по този показател е 40%, като страната се нарежда до Словакия (39%) и Австрия (38%).

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама