НОВИНИ


Историята на риболова и морското дело в Поморие с нов живот в бившата Водна кула

0 4727 06.12.2023
Историята на риболова и морското дело в Поморие с нов живот в бившата Водна кула

Поморие вече разполага с още един туристически обект -  Посетителски център по рибарство и морско дело. Бившата Водна кула бе изцяло реновирана, като благодарение на екипа на Исторически музей – Поморие, тя вече е превърната в красив и интересен морски кът.


С огромна благодарност към местните рибари се обърна и директорът на Историческия музей д-р Антон Карабашев. Той изказа признателност към поморийците, дарили предмети и съоръжения за експозицията, и разказа повече за работата по съживяване на сградата.

 

По думите му, основната цел на усилията, които той и колегите му полагат, е запазване, проучване и популяризиране на културно-историческото наследство на община Поморие.

 

След водосвета, отслужен от протойерей Борис Георгиев, тържествената програма продължи с етюд на артистите Димитър и Кристиян Самоковлиеви, представящ риболуването с аламани. Музикален поздрав към всички поднесоха ученици от НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров” Бургас под ръководството на Анета Драгнева-Данаилова.

 

Специални гости на събитието бяха ветеранът водолаз Стоян Димитров, директорът на РИМ Бургас д-р Милен Николов и Емил Михов – режисьор, дизайнер и историк със значителен принос в създаването на своеобразния музей.

 

Вчера, когато бе денят на откриването, бе изложено средно водолазно оборудване от 30-те години на миналия век, предоставено от СНЦ „Приятели на морето” – Бургас.

 

Като част от постоянната експозиция в центъра е автентична дървена лодка – дарение от Георги Карталов.

 

Изложени са още древни находки, намерени в акваторията на Поморие, корабни модели, риболовни принадлежности и съоръжения с информация за тях. Акцент в експозицията е интерактивно холограмно представяне на нощен риболов с аламани.

 

Старата водна кула е на три нива, представящи експозициите хронологично. Първият етаж е съхранил Античност и Средновековие, вторият – османски период и ново време, третият етаж е отделен за ново и най-ново време, пише Faragency.

 

В Античност и Средновековие може да бъде видяна обща информация за Черно море – кръстопът на различни култури. Мултимедия дава знаия за различните кораби и товари, които са пренасяли, изложени са находки от акваторията на Поморие, намерени в края на 60-те години на миналия век. На първо ниво е разположен и прекрасен макет на Поморийския залив.

 

На следващото ниво – второ, посетителите ще бъдат изненадани с 360 градусова разходка, която представя Поморие през 30-40 години на 20 век. Дава възможност за среща с рибари, търговци, хамали, деца, които си играят на пристанищния кей. Отредено е достойно място за няколко изключително красиви модела плавателни съда. Откроява се модел английски галеон – „Златната кошута“, който от 1577 до1580 година е извършил околосветско пътешествие.


С този английски галеон е извършено околосветско пътешествие през 16 век.


.

 

Рибарската кула разполага и с кът на „Св. Николай Чудотворец“ – покровителят на всички рибари. На територията ѝ може да се види холограма, представяща риболуване с аламани. 

Акцентите на третият етаж – как се обработва рибата, морски възли, бинокъл и компас.

 

ФрогНюз

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама