НОВИНИ


Ще има ли детска болница? Доскорошни партньори се хванаха за гушите /обновена/

4 5395 06.12.2023
Ще има ли детска болница? Доскорошни партньори се хванаха за гушите /обновена/

Мине се не мине време и казусът с все още несъществуващата национална детска болница отново излиза на дневен ред. В момента напрежение има между доскорошни партньори - общественият съвет за изграждането на национална педиатрия и Фондация "Даная", която стана факт съвсем наскоро и си постави за цел именно това - детската болница да стане факт. 


Според Фондация "Даная" общественият съвет не върши нищо, той е "смокиново листо", а освен това е взел спорно решение да отстрани проф. Елена Пеева като директор на Здравната инвестиционна компания. Нейният пост бе поет от Николай Борисов - бившия директор на "Бул Био", която се занимава с производството на БЦЖ ваксини. 


"Мотивът е, че проф. Пенева не се справя добре с работата. В същото време той е освободен като управител на “Бул Био” заради забавяне на ремонтни дейности Три години този човек го няма и изведнъж разбираме, че той е новия изпълнителен директор”, посочи Кремена Кунева от Фондация "Даная" в началото на декември, според която Николай Борисов няма компетенциите да оглави компанията, която трябва да се занимае с изграждането на детска болница.


"Проф. Пенева и екипът, с който тя е работила, са били експертен буфер за политическите решения, за да ги направи възможни и да направи проекта за национална детска болница възможен", обясни днес пред bTV Надежда Цекулова, член на обществения съвет за изграждането на националната педиатрия. 


Едно от първите решения на Николай Борисов е да обяви обществена поръчка за 4 млн. лева за събаряне на постройките в терена в Горна Баня. Кремена Кунева посочи, че няма анализ дали този терен е най-подходящ. 


"След като служебното правителство встъпи в длъжност, беше спряна една обществена поръчка за анализ на петте терена, беше определен служебно такъв. Запознах се с доклад на здравната инвестиционна компания, описани са характеристиките на всички пет терена и всеки от тях има определени недостатъци, които рискуват да загубят много време. Препоръката е да се търсят терени, които не са собственост на Министерство на здравеопазването. Този е единственият подходящ. Случило се е това, че има политическо решение държавата да не търси сред другите си собствености. Защо и как - никой не знае. Но негласното споразумение в обществения съвет бе, че е изминат много път от това решение насам и ние няма да го атакуваме", обясни Цекулова. 


Кремена Кунева от Фондация "Даная" категорично счита, че общественият съвет не е полезен с нищо, но не желае той да бъде премахнат. От фондацията искат да се изгради публично-честно партньорство с обществен фонд под формата на договор между фондацията и държавата, без никаква печалба или дивиденти, да възложат анализите на правилните хора, да осъществяват надзор. 


"Добрата практика, когато става въпрос за такъв тип партньорства, е да се направи обществена поръчка, за да може всяка организация да изложи възможностите си и проектите си и да се избере. Предстои да сключим Меморандум за сътрудничество с румънската организация, която построи своя детска болница на 9 етажа", обясни Кунева. 


"Съгласна съм с критиките на фондацията за начина, по който бе сформиран този обществен съвет и правомощията, които му бяха вменени. Той не трябва да е коректив. Можем чрез лостове за достъп до обществена информация да предлогаме решения, да повдигаме въпроси. Здравното министерство прави всичко възможно, за да саботира отношенията си с този обществен съвет", обясни Надежда Цекулова. 


"Призиви за ускоряване на процеса на всяка цена не можем да ги подкрепим с чисто сърце", категорично заяви Цекулова. 

 

Прогнозата на всички експерти са за срок между 4 и 6 години. Ако всички стъпки се изпълняват, както трябва – това са сроковете, в които нещата ще се случат, ние ще прережем ленти и ще влязат лекари, посочи още Цекулова.

 

"Министерството трябва да си създаде концепция какво ще прави с прехвърлянето на съществуващите детски клиники в бъдещата Национална детска болница. Нямаме концепция, а тя трябва да се създава паралелно със строежа на сградата. Критично необходимо е да се работи по политиката за кадрите. В болницата трябва да работят конкретен брой хора и конкретни специалисти. МЗ трябва да се погрижи тези специалисти да съществуват. Какво правим, ако не работим по кадровата политика?“, посочи още Цекулова.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама