НОВИНИ


Ветото на Радев върху БТР-ите за Украйна падна в комисия

5 4318 06.12.2023
Ветото на Радев върху БТР-ите за Украйна падна в комисия
Кадър от провел се на 10.02.2023 г. протест под наслов "Ние сме България, ЕС и НАТО! Радев - вън!" БГНЕС

Комисията по отбрана не подкрепи ветото на президента върху споразумението между България и Украйна, с което страната ни предоставя безвъзмездно на Украйна бронирана транспортна техника. 


На 22 ноември Народното събрание одобри предоставянето на Украйна на бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение.

 

В понеделник държавният глава върна за ново обсъждане в парламента закона за ратифициране на споразумението. В мотивите към ветото е отбелязано, че народните представители не са били достатъчно запознати с конкретните параметри на дарението, което ги поставя в невъзможност обективно да преценят дали предоставяната техника е с отпаднала необходимост. Според президента не са взети предвид нито военновременните задачи, вменени на Министерството на вътрешните работи (МВР), нито нуждите на Главните дирекции „Гранична полиция“ и „Пожарна безопасност и сигурност на населението“. 

 

По-рано днес министърът на отбраната Тодор Тагарев заяви, че "БТР-ите са машини, които са дадени на тогава създадените вътрешни войски по време на Възродителния процес и които оттогава не са използвани. БТР-ите са категорично с отпаднала необходимост. Армията не е проявила интерес към тези машини".

 

Това са колесни машини и не могат да бъдат използвани при сняг, първо трябва да минат снегорини, за да разчистят. За охрана на границата трябва високопроходима техника, добави Тагарев.

 

"За" споразумението между МВР на България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника гласуваха 11 депутати, а четирима народни представители гласуваха "против". 

 

"Повече от половин година дебатираме по темата и тези машини от състава на МВР са обявени за излишни и не им трябват от години", каза пред журналисти председателят на комисията по отбрана Христо Гаджев (ГЕРБ-СДС). По думите му МВР се е опитало да продаде въпросите машини, но е нямало интерес.

 

"Трябва ти всичко, когато си във война", каза Гаджев по повод въпроси на опозицията защо тази техника трябва на Украйна, но не и на страната ни. "Българската държава има много по-съвременна техника", добави депутатът.

 

Около 100 бронетранспортьора от складовете на МВР ще прати България като помощ на Украйна, обяви народният представител от “Продължаваме промяната - Демократична България” Ивайло Мирчев през юли т.г.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама