НОВИНИ


Васил Терзиев: В Столичното предприятие за третиране на отпадъци има множество проблеми в цялата верига

1 5234 06.12.2023
Васил Терзиев: В Столичното предприятие за третиране на отпадъци има множество проблеми в цялата верига
Столичният кмет Васил Терзиев БГНЕС

"В Столичното предприятие за третиране на отпадъци (СПТО) има множество проблеми в цялата верига", заяви столичният кмет Васил Терзиев след като провери работата на предприятието.


Градоначалникът отбеляза, че ако този завод трябва да преработва 90% от всичко, което влиза, и трябва да се депонират 10%, в момента се депонират 90%, а 10% се преработват, което е точно обратното. По думите му това е поради множеството дефекти в системата. 

 

"Отпадъците са ресурс, а не проблем", посочи Терзиев.

 

Според него в предприятието е имало доста видими сигнали за лошо управление, по тази причина е освободен директорът Фридрих Катцер и е назначен Николай Савов за временно изпълняващ длъжността. 

 

"Възложихме му няколко задачи", каза столичният кмет и допълни, че една от тях е изготвянето на пълен доклад за състоянието на предприятието, както и план за оздравяването му. 

 

Терзиев освен това коментира, че е възложен одит на предприятието и че ще има публичен доклад с информация за състоянието му и предложенията за решение на проблемите. 

 

"Установихме няколко проблема, един от тях е липсата на рециклируеми материали. Пластмаса за последните няколко месеца не е отделяна, тъй като фирмите, които търсим, категорично отказаха да я вземат, заради много лошото й качество", обясни от своя страна Савов.

 

Той допълни, че за рециклирането на хартията има сключен договор с фирма, която също отказва да я вземе, а металите, които се отделят за рециклиране, не са нужното количество, за да бъдат рециклирани. По думите на Савов над 50% от камионите директно са влизали на депо, а не са минавали през инсталациите за сепариране, а това, което е минавало през инсталациите, също е депонирано, информира БНР.

 

Според Савов този проблем се получава, защото почти всички сепариращи линии не могат да работят, защото не са поддържани. Наличието на много прах в отпадъка също спомага за лошото състояние на машините.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама