НОВИНИ


Израел дебне мозъка зад атаката на Хамас пред дома му

7 5568 06.12.2023
Израел дебне мозъка зад атаката на Хамас пред дома му

Израелските сили са обкръжили дома на Яхия Синуар, ръководител на политическото крило на Хамас в Газа, съобщи израелският премиер Бенямин Нетаняху. Тел Авив счита, че Синуар е един от мозъците зад атаката на Хамас над Израел на 7 октомври. Говорителят на армията заяви, че той е "пътник". 


Местонахождението на Синуар е неизвестно, но е възможно той да е заклещен в мрежата от тунели на Хамас в Газа.


61-годишният Синуар, известен също като Абу Ибрахим, е роден в Хан Юнис, след като родителите му са били изселени от Ашкелон през 1948 г. Той бе арестуван за първи път от Израел през 1982 г., на 19 години за "ислямистки дейности", а след това повторно през 1985 г. По това време той спечели доверието на основателя на Хамас, шейх Ясин и в крайна сметка си преправи път нагоре в редиците на групировката.


Преди дни стана ясно, че Израел продължава сухопътната си операция на юг и призовава цивилните да се евакуират. Във вторник бе съобщено, че армията е достигнала покрайнините на град Хан Юнис в Газа, а армията вярва, че командирите на Хамас се намират именно там. Преди дни стана ясно още, че Франция замразява за 6 месеца активите на Синуар.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама