НОВИНИ


Новият бюджет за култура: С 19% по-висок. Защо протестират артистите?

10 4375 06.12.2023
Новият бюджет за култура: С 19% по-висок. Защо протестират артистите?

На протест пред Министерския съвет с искания за осезаемо и устойчиво увеличение на бюджета за култура излязоха представители на сценичните изкуства у нас. Сред демонстрантите се видяха познати лица от българската сцена. На този фон в Министерството на културата министър Кръстьо Кръстев разговаря два часа със синдикалистите от “Подкрепа” и КНСБ, за да им обясни как се увеличават заплатите в културния сектор. 


Планираното увеличение в бюджета на Министерството на културата за 2024 г. е с над 68 милиона лева, или с 19% повече от бюджета за изминалата 2023 г.

Сред основните искания на протестиращите е да се предприемат законови промени за гарантиране на бюджет, необходим за увеличаване на всички доходи и възнаграждения, както е записано в правителствената програма, осезаемо и устойчиво увеличение на бюджета за култура, за да спре "унижението, на което са подложени всички, работещи в сектора".

 

По време на разговорите със синдикатите, представители на творческите съюзи и културни институции министър Кръстев е заявил, че  с негова заповед са утвърдени нови разходни стандарти и по този начин директорите на културните институти имат възможност разумно да увеличат заплатите на хората в сектора, което е и изцяло в правомощията им.


Зам.-министър Виктор Стоянов посочи, че по време на последното заседание на Комисията по културата и медиите Министерството на културата вече е направило конкретно предложение да отпаднат двете рестрикции в Закона за закрила и развитие на културата за средна цена на билет и за преизпълнение на приходите.


Министър Кръстев информира още, че екипът на Министерството на културата работи по това да е готов предсрочно и с промените в заложеното в правителствената програма изменение на Методиката за финансиране на държавните културни институти в областта на сценичните изкуства. Към настоящия момент се извършва цялостен анализ на системата, който ще помогне на културните институти да могат да прогнозират необходимите им бюджети за всяка следваща година от месец септември на предходната. В работата по Методиката ще бъдат включени представители на творческите съюзи и на културните институти. Другата ключова промяна, която ще помогне за повишаването на заплатите в сектора, е предложението в единните разходни стандарти да се включи компонент за гарантиране на минималните разходи за възнаграждение. В работната група, която ще разпише това предложение, което да бъде прието с Постановление на Министерския съвет, също ще бъдат включени представители на заинтересованите страни.


Още една работна група с представители от заинтересованите страни ще търси механизми за дофинансирането на общинските културни институти от държавата. Ще бъдат предложени законодателни промени, след като се направи пълен анализ на законодателството и на системата.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама