НОВИНИ


"Дисбалансите и различията трябва да бъдат преодолени". Ключова среща на Си Дзинпин с Фон дер Лайен и Шарл Мишел

1 4056 07.12.2023
БГНЕС

Ключова среща по оста Китай - Европейски съюз. Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел се срещнаха в Пекин с китайския президент Си Дзинпин. Китайските медии акцентират върху призива на държавния глава към европейските лидери - да работят заедно с Пекин за постигането на глобална стабилност.


Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви пред китайския лидер Си Дзинпин, че трябва да се преодолеят "дисбалансите и различията" между блока и Китай.

 

"Китай е най-важният търговски партньор на ЕС", заяви фон дер Лайен при откриването на срещата на високо равнище в Пекин, "но има ясни дисбаланси и различия, които трябва да преодолеем".


ЕС изрази надежда, че двудневната среща на върха в китайската столица между лидерите на блока и висшето ръководство на Пекин - първата им лична среща от повече от четири години - ще даде възможност да се обсъдят области от общ интерес като изменението на климата и здравеопазването.


Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че блокът се стреми към "стабилни и взаимноизгодни" отношения с Китай в коментара си за началото на срещата в държавната къща за гости "Дяоютай" в Пекин.


"Ние сме единни в това, че сме решени да се стремим към стабилни и взаимноизгодни отношения с Китай", заяви Мишел пред Си и други китайски официални лица, като добави, че блокът иска връзки, основани на "принципите на прозрачност, предвидимост и реципрочност".
Във встъпителните си думи президентът Си каза на Фон дер Лайен и Мишел, че Китай и блокът трябва да работят заедно, за да посрещнат глобалните предизвикателства.


"Трябва съвместно да отговорим на глобалните предизвикателства и да работим заедно за насърчаване на стабилността и просперитета в света", каза Си. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама