НОВИНИ


Великобритания: Русия е извършила кибератаки срещу британски политици, активисти и журналисти

1 4545 07.12.2023
Великобритания: Русия е извършила кибератаки срещу британски политици, активисти и журналисти
Британският премиер Риши Сунак

Руската служба за сигурност е извършила пробив в личните разговори на високопоставени британски политици и медийни фигури, заяви британското правителство днес.


Министерството на външните работи обяви, че е привикало посланика на Русия, след като предупреди, че хакерски групи, контролирани от руската служба за сигурност ФСБ, стоят зад "продължителни неуспешни опити за намеса в политическите процеси във Великобритания", предаде "Politico".

 

Министърът на външните работи Лео Дохърти заяви пред Камарата на общините в четвъртък, че депутати, пиари, държавни служители, журналисти и неправителствени организации са били сред лицата, които са били обект на атаки през годините в опит за "намеса в британската политика".

 

Той заяви, че някои частни разговори на високопоставени политици и държавни служители са били компрометирани - но настоя, че по-широката кампания "не е била успешна". И заяви, че групата е "селективно изнасяла и разпространявала информация" в опит да се намеси в политиката на Обединеното кралство.

 

Междувременно вицепремиерът Оливър Даудън обвини ФСБ, че използва "субдържавни" хакерски групи, за да "върши мръсната си работа". Той заяви, че двама членове на групата, известна като "Star Blizzard", са били санкционирани след разкритията.

 

Според Министерството на външните работи парламентаристи от целия политически спектър са били обект на кибератаки, при които се правят опити за получаване на поверителна информация, често чрез злонамерени имейли. Журналисти, организации на гражданското общество и групи от публичния сектор също са били мишена на кибергрупата, заявиха от министерството.

 

Запитан за твърденията по време на пресконференция в четвъртък, министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак отказа да каже дали е бил обект на нападение. Външният министър Дейвид Камерън заяви, че въпреки многократните опити за намеса в политиката на Обединеното кралство, групата "не е успяла".

 

"Със санкционирането на отговорните лица и с привикването на руския посланик днес ние разобличаваме техните злонамерени опити за влияние и хвърляме светлина върху още един пример за това как Русия избира да действа на световната сцена", каза той.

 

Руските власти все още не са отговорили.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама